Skip to main content

„Istorijsko pomirenje“ u praksi: Orban nosi šal na kojem je Vojvodina deo Mađarske

Jugoslavija 21. нов 2022.
< 1 min čitanja

"Ranije je kartu na kojoj u sastav Mađarske ulaze delovi Hrvatske, Slovenije i Srbije objavio na svom Fejsbuk profilu"

Mađarski premijer Viktor Orban objavio je na svom Instagram profilu snimak na kom nosi šal sa mapom „velike Mađarske“.
Orban, koga predsednik Srbije Aleksandar Vučić neretko predstavlja kao „velikog prijatelja naše države“, u više navrata javno je objavljivao kartu „velike Mađarske“, u čiji sastav ulazi i Vojvodina, podseća Nova.rs.

Ovoga puta, šal na kom je nacrtana takva mapa nosio je dok je razgovarao sa mađarskim fudbalskim reprezentativcem Blažom Džužakom.

Ranije je kartu na kojoj u sastav Mađarske ulaze delovi Hrvatske, Slovenije i Srbije objavio na svom Fejsbuk profilu, želeći da uputi čestitku maturantima koji su polagali test iz istorije, a godinu dana pre toga, takva ilustracija objavljena je na zvaničnom nalogu države Mađarska na Tviteru.

Orban je, na stotu godišnjicu potpisivanja Trijanonskog sporazuma, otkrio i spomenik kojim iskazuje žalost zbog tih „otetih“ teritorija.

Orbanova Vlada je spomenik platila 16 miliona evra, a u centru granitnog kompleksa, Spomenika nacionalnog jedinstva, gori večni plamen.

Podsećamo da je šef poslaničkog kluba Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije Balint Pastor optužio one koji se protive postavljanju spornog spomenika u Novom Sadu da im je cilj da zavade Srpsku naprednu stranku i Savez vojvođanskih Mađara.

Dodao je da je u više navrata skrenuo pažnju „da ovakvim nastupima dovode u pitanje jedan proces koji je postignut pre devet godina, kada je došlo do istorijskog pomirenja srpskog i mađarskog naroda„.

„To je učinjeno zahvaljujući hrabrosti Aleksandar Vučića, Tomislava Nikolića, SNS-a i, s druge strane, SVM. Uspeli smo da zatvorimo zajednička bolna poglavlja iz prošlosti. Počevši od izvinjenja predsednika Republike Mađarske u srpskom parlamentu za ono što se dešavalo 1942. godine, podizanja spomenika nevinim žrtvama srpskog i mađarskog porekla u Čurugu, ukidanja kolektivne krivice od strane vlade Aleksandra Vučića…“, rekao je Pastor.

(Radio 021, foto: Printscreen)