Skip to main content

Istoričarka: Na Akademiji povodom 9. maja ljotićevske a ne Nastasijevićeve pesme

Info 12. мај 2021.
< 1 min čitanja

Članica Predsedništva Partije radikalne levice (PRL), istoričarka Milena Repajić ocenila je danas kako je „netačna i smešna zamena teza da su ljotićevske pesme na svečanoj akademiji povodom Dana pobede nad fašizmom ‘zapravo pesme Momčila Nastasijevića'“.

„Argument ‘te pesme su starije od Ljotića’ neodoljivo podseća na ‘svastika je stari indijski simbol’, ili ‘za dom spremni je stari hrvatski pozdrav’, tanke i providne pokušaje rehabilitacije fašizma u procesu kontrarevolucije posle 1990″, navela je Rapajić u pisanoj izjavi.

Ona je navela da u Sabranim delima Momčila Nastasijevića nije uspela da nađe nijednu od pesama recitovanih na akademiji, a li da ih je našla, kako se izrazila na „modernim neonacističkim kompilacijama ‘pobedničkih pesama srpskih dobrovoljaca’, i u časopisu ‘Srpski dobrovoljac’ iz 1943. i 1944. godine.

„Tu se kao autor pesme ‘Mrtvi niste’ pominje izvesni Dimitrije Dika Narandžić, kaplar-dobrovoljac Trećeg dobrovoljačkog odreda ljotićevskog Srpskog dobrovoljačkog korupsa“, istakla je Repajić.

(Beta)