Skip to main content

Ispod murala patrijarhu Irineju osvanuo grafit „Stop Linglong“

Aktuelno 07. jan 2021.
< 1 min čitanja

Ispod nedavno oslikanog murala pokojnom patrijarhu Irineju u Zrenjanina, danas je osvanuo grafit „Stop Linglong“.

I mural i grafit nalaze se na fasadi zgrade na Žitnom trgu u centru grada. Mural je urađen nedavno povodom smrti partijarha Irineja.

Linglong je kineska fabrika pneumatika koja se ubrzano gradi u industrijskog zoni i prati je niz kontroverzi. Mnoge ekološke nevladine organizacije više puta su negodovale jer se fabrika gradi bez prethodne studije uticaja na životnu sredinu.

Postoji pet kategorija komponenti štetnih gasova u gumarskoj industriji – sumporna jedinjenja, prašina ili čađ, jedinjenja koja sadrže hlor, ugljovodonici i organske materije koje sadrže kiseonik.

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u kineskoj kompaniji Linglong zbog građenja fabrike guma u Zrenjaninu bez građevinske dozvole.

Prema najavi kineskog investitora, fabrika gume će biti izgrađena u tri faze, a prva faza trebalo bi da bude gotova 2021. godine. Kompletan završetak radova najavljen je za mart 2025. Kada fabrika bude u potpunosti izgrađena, u njoj bi trebalo da se proizvodi 3.600 tona finalnih proizvoda ili 13,6 miliona komada guma godišnje.

Fabrika u Zrenjaninu će se prostirati na 130 hektara, a njena ukupna površina iznosiće 393.660 kvadratnih metara. U njoj bi trebalo da bude zaposleno oko 1.200 radnika.

(Autonomija)