Skip to main content

Iran: Hakeri napali na upravu nuklearne elektrane, traže oslobađanje političkih zatvorenika

Planeta 23. okt 2022.
< 1 min čitanja

Vlast u Iranu se suočava sa nemirima širom države izazvanih smrću Mahse Amini

Iranska agencija za atomsku energiju saopštila je danas da su hakeri koji su delovali u ime neidentifikovane strane zemlje provalili u mrežu kompanije koja upravlja nuklearnom elektranom i pristupili njenom sistemu elektronske pošte.

Odgovornost za hakerski napad preuzela je anonimna hakerska grupa, koja sebe naziva Crna nagrada (Black Reward) i koja zahteva od Teherana da oslobodi političke zatvorenike uhapšene tokom protesta širom zemlje.

Hakerska grupa je saopštila da poseduje 50 gigabajta internih mejlova, ugovora i planova izgradnje u vezi sa iranskom nuklearnom elektranom u Bušeru koju podržava Rusija.

Hakerski napad se dešava u trenutku kada se Iran suočava sa nemirima širom države izazvanih smrću Mahse Amini, koja je privedena 16. septembra, jer se navodno nije pridržavala strogog islamskog kodeksa oblačenja.

Iranska agencija za nuklearnu energiju je saopštila da su hakeri provalili u sistem e-pošte, koji koristi kompanija, koja upravlja jedinom nuklearnom elektranom u zemlji u južnom lučkom gradu Bušeru.

Agencija je za napad okrivila „stranu državu“, bez detaljnijeg objašnjenja. Iran je optužio SAD i Izrael za ranije sajber napade.

„Ovi nezakoniti napori su učinjeni iz očaja kako bi se privukla pažnja javnosti“, saopštila je Agencija.

Anonimna hakerska grupa Crna nagrada objavila je nešto što izgleda kao slika ugovora, planova i opreme u fabrici u Bušeru.

(Beta, foto: Beta/AP)