Skip to main content

Ipak odloženo ročište na suđenju ekološkim aktivistima

Građani 07. jul 2022.
2 min čitanja

"Suvasnici kompanije Galens, supružnici Petrić vode protiv Dragane Arsić i njenih kolega aktivista pet postupaka"

Suđenje aktivistkinji Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore” Dragani Arsić po tužbi suvlasnice kompanije Galens Sanje Petrić danas nije održano. Dragana Arsić je za Autnomiju rekla da su ona i njen zastupnik došli u sud po najavi u 10 časova, da bi im na pisarnici rekli da će suđenja biti. Nakon pola sata čekanja, sudija ni tužilja se nisu pojavili, tako da su napustili sud, bez obaveštenja o tome kada bi nastavak suđenja mogao biti održan.

Podsetimo, početkom nedelje se prvo pojavila informacija da je suđenje odloženo zbog promene postupajućeg sudije, da bi zatim Dragan Arsić medijima rekla da će suđenja ipak biti u planiranom roku, sa novim sudijom. Onda je to juče demantovano iz samog Osnovnog suda:.

“U cilju tačnog informisanja građana neophodno je obavestiti javnost da se glavni pretres u postupku koji se pred Osnovnim sudom u Novom Sadu vodi po privatnoj krivičnoj tužbi privatnog tužioca Sanje Petrić protiv okrivljene Dragane Arsić neće održati 7. jula, te da će nova postupajuća sudija novi glavni pretres zakazati naknadno, o čemu će biti izvešteni učesnici postupka, kao i javnost”, navedeno je iz Osnovnog suda, a preneo Radio 021.

Sa druge strane, predsednica Osnovnog suda u Novom Sadu, sudija Tamara Radović, precizirala je za Autonomiju da je do promene sudije u ovom predmetu došlo zbog odlaska postupajeuće sudije Nevene Petrović u penziju, uz napomenu da je u skladu sa Zakonom o sudijama takvu odluku, na osnovu pisanog zahteva Petrović, doneo Visoki savet sudstva.

– Shodno prethodno navedenom, sudija Nevena Petrović je dana 18.05.2022. godine obavestila ovaj sud da je podnela zahtev za razrešenje Visokom savetu sudstva, odnosno da je dana 24.05.2022. godine podnela zahtev za prestanak radnog odnosa radi odlaska u starosnu penziju. Nadalje, navedeno obaveštenje i zahtev su prosleđeni Visokom savetu sudstva radi daljeg odlučivanja, koje je dana 09.06.2022. godin donelo odluku o prestanku sudijske funkcije Nevene Petrović, na lični zahtev, a zbog ostvarivanja prava na starosnu pentiju – precizirala je Radović.

Takođe, iz Osnovnog suda juče je saopšteno i da su svi premeti u kojima je postupala sudija Nevena Petrović dodeljeni drugim sudijama tog suda u dalji rad i postupanje, u skladu sa odredbama Sudskog poslovnika.

A samo dan pre podnošenja zahteva za penzionisanje, 17. maja sudija Petrović je prekinula ročište zbog tvrdnje advokata Sanje Petrić da je neko u sudnici fotografisao njegovu klijentkinju, zbog čega je prvo isključena javnost, uključujući i novinare, da bi zatim i samo ročište bilo odloženo.

Zbog svega navedenog, u ovom postupku je do sada održano samo pripremno ročište.

Podsetimo, ovo je jedan od pet postupaka koji suvasnici kompanije Galens, supružnici Petrić vode protiv Dragane Arsić i njenih kolega aktivista, a koje je njen branilac okarakterisao kao SLAPP tužbe.

Dalibor Stupar (Autonomija)