Skip to main content

Intelektualci i javne ličnosti uputile podršku Dinku Gruhonjiću

Građani 22. мар 2024.
2 min čitanja

"Dinku i njegovoj porodici je ugrožena bezbednost jer su postali stvarna meta desničarskih grupa, njihovih inspiratora i nalogodavaca”

Oko 70 intelektualaca i javnh ličnosti uputilo je danas javnu podršku univerzitetskom profesoru i novinaru iz Novog Sada Dinku Gruhonjiću zbog progona i pretnji smrću kojima je već danima izložen i ocenili su da je Gruhonjiću i njegovoj porodici ugrožen život.

“Nakon višegodišnje hajke i etiketiranja Dinka Gruhonjića, napadi su prethodnih dana eskalirali a Dinku i njegovoj porodici je ugrožena bezbednost jer su postali stvarna meta desničarskih grupa, njihovih inspiratora i nalogodavaca”, navodi se u pismu podrške.

Zahtevali su od najviših predstavnika lokalnih i republičkih vlasti da “momentalno” prestanu sa govorom mržnje, podgrevanjem nacionalističkih strasti, targetiranjem neistomišljenika, ugrožavanjem novinara, angažovanih intelektualaca, aktivista, pripadnika manjinskih grupa, kao i podsticanjem i promovisanjem verbalnog, fizičkog i pravnog nasilja kao načina života.

Od institucija, a pre svega policije i tužilaštva, zahtevali su da pronađu i procesuiraju one koji su pretili i koji šire govor mržnje ugrožavajući Gruhonjićev život.

“Institucije se moraju odupreti partijskim i političkim direktivama, one moraju štititi, a ne ugrožavati građane i temeljne demokratske vrednosti zasnovane na slobodnom mišljenu i slobodnom izražavanju mišljenja”, navodi se u pismu.

Pozvali su sve slobodnomisleće građane da se danas u 18 sati pridruže akciji uklanjanja pretećeg grafita ispisanog u Balzakovoj 45 ispred ulaza u zgradu u kojoj živi porodica Dinka Gruhonjića a koju organizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine kao izraz podrške i solidarnosti svom kolegi i njegovoj porodici.

Pismo su potpisali Petar Peca Popović, Dragan Velikić, Marko Oljača, Jovo Bakić, Vida Petrović Škero, Tamara Skrozza, Svetlana Ceca Bojković, Mirjana Đurđević, Branislava Kostić, Aleksandar Baucal, Dejan Atanacković, Tamara Džamonja Ignjatović, Vesna Pešić, Zoran Radovanović, Kaja Damnjanović, Nebojša Novi Milenković, Dušan Petrićić, Aleksej Kišjuhas, Dubravka Stojanović, Boris Varga, Jelena Đorđević, Natalija Mićunović, Aida Ćorović, Bojan Pajtić, Biljana Villimon, Dragoslav Popović.

Potpisali su ga i Oliver Tošković, Aleksandra Hristov, Tatjana Rosić, Zoran Gavrilović, Slobodan Cvejić, Milorad Roganović, Ivan Lalić, Bojana Bodroža, Branko Čečen, Marija Srdić, Daša Duhaček, Branislava Liješević, Marko Vidojković, Dragana Varagić, Ivana Stefanović, Boško Savković, Vladimir Pandurov, Uglješa Bokić, Jovanka Nikolić, Lidija Đerić, Galjina Ognjanov, Željko Bodrožić, Ksenija Krstić, Vladimir Đelić, Snježana Milivojević, Nađa Bobićič, Alisa Kockar, Miloš Đajić, Marija Vasić, Dragoslava Kljajić.

Potpisnici su i Žozef Ivan Lončar, Marijana Pajvančić, Laslo Blašković, Ivan Medenica, Dalibor Petrović, Nenad Kulačin, Emina Ferizović, Dragana Arsić, Gordana Nonin, Jelisaveta Tatić Čuturilo, Aleksandra Bosnić Đurić, Milica Ranđelović.

(Autonomija)