Skip to main content

LSV: Pravo na ispravnu pijaću vodu garantovati ustavom

Vojvodina 22. мар 2024.
< 1 min čitanja

"Preko 700.000 građana Autonomne pokrajine Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu, a vlast ne čini ništa da taj problem reši"

Liga socijaldemokrata Vojvodine Vojvođani pozvala je Vladu Republike Srbije, grad Zrenjanin, ali i sve ostale državne organe, da počnu da poštuju sve svoje građane i omoguće im pravo na ispravnu pijaću vodu.

„Pravo na vodu kao ljudsko pravo zajamčeno je u međunarodnom pravu od 2010. godine. Srbija ne pruža nikakvu garancije tog prava. Preko 700.000 građana Autonomne pokrajine Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu, a vlast ne čini ništa da taj problem reši“, poručuju iz ove stranke.

Dodaju da su Zrenjaninke i Zrenjaninci taoci nesposobne vlasti, jer ovaj Svetski dan voda dočekuju neslavnim jubilejom – 20 godina bez ispravne pijaće vode.

„Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije govore da svega deset vodovoda u AP Vojvodini do svojih korisnika isporučuje ispravnu pijaću vodu. LSV Vojvođani podržava predlog struke da se pravo na pijaću vodu zaštiti ustavom“, ukazuju u saopštenju.

(Autonomija)