Skip to main content

Intelektualci apeluju na EU i SAD: Utičite da se otkaže ustoličenje Joanikija Mićovića na Cetinju

Jugoslavija 27. avg 2021.
2 min čitanja

Grupa istaknutih intelektualaca iz Regiona oglasila se danas Apelom upućenim Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama povodom dramatičnog ugrožavanja mira u Crnoj Gori, najavom Crkve Srbije da će u Cetinjskom manastiru 5. septembra obaviti čin ustoličenja Joanikija Mićovića za mitropolita MCP.

Oni upozoravaju da aktelna vlast u Crnoj Gori predstavlja instrument mračnih ciljeva velikosrpske politike koja je rezultirala genocidom, etničkim čišćenjem i najtežim ratnim zločinima u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i traže od Brisela i Vašingtona da utiče na vlasti u Srbiji i Crnoj Gori, kao i na Crkvu Srbije da otkaže zakazano ustoličenje.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Mir u Crnoj Gori dramatično je ugrožen najavama ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Cetinjskom manastiru. Aktuelna vlast u Crnoj Gori ovim nastavlja dosadašnju anticrnogorsku i antizapadnu politiku koja je rasturila međuetnički i međukonfesionalni sklad, utemeljen na antifašističkoj tradiciji, građanskoj i sekularnoj državi te čvrstom opredjeljenju većine građana za članstvo države u Evropskoj uniji i Nato savezu.

Sadašnja vlast u Crnoj Gori predstavlja instrument mračnih ciljeva velikosrpske politike koja je rezultirala genocidom, etničkim čišćenjem i najtežim ratnim zločinima u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Na meti te iste politike danas se nalaze država Crna Gora i njene nacionalne manjine te posebno Crnogorska pravoslavna crkva, Crnogorci i sva obilježja kulturno-istorijskog identiteta i tradicije crnogorskog naroda, među kojima je Cetinjski manastir već vjekovima jedan od najznačajnijih simbola.

Najavljeno ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve upravo u Cetinjskom manastiru, uprkos jasno izraženom protivljenju ogromne većine građana Cetinja, predstavljalo bi simbolički čin potpunog pokoravanja Crne Gore velikosrpskoj politici i uništilo mir i sigurnost građana, što bi imalo nesagledive posljedice ne samo u Crnoj Gori već i van njenih granica.

Zato pozivamo Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države da hitno utiču na vlasti Srbije i Crne Gore te Srpsku pravoslavnu crkvu da otkažu zakazanu ceremoniju u Cetinjskom manastiru.”

Potpisnici Apela:

Latinka Perović, VeljkoBulajić, Vesna Pusić, Sonja Biserko, Senad Pećanin, Bogdan Tanjević, Dimitrije Popović, Slavo Kukić, Nikola Samardžić, Boro Kontić, Dino Mustafić, Slaviša Lekić, Aleksandar Sekulović, Senada Šelo Šabić, Dinko Gruhonjić, Davor Gjenero, Edina Bećirević, Dragan Bursać.

(Antena M)