Skip to main content

Institut za medije Crne Gore: Abazović nastavlja praksu neprihvatljivih napada na pojedine medije

Jugoslavija 16. јун 2023.
2 min čitanja

"Abazović optužbama targetira medij i njegove novinare, te to čini sa pozicije moći"

Odlazeći premijer Dritan Abazović nastavlja sa praksom neprihvatljivih napada na pojedine medije koji kritikuju njegov rad čime je na žalost, tokom svog trogodšnjeg mandata, doprinio atmosferi osjećaja ugroženosti onih medija sa čijom uređivačkom politikom nije saglasan, saopštili su iz Instituta za medije Crne Gore.

„Spisku medija koje je targetirao tokom mandata ovoga puta je pridružio TV E, čije je vlasnike sa drugog medija, Javnog servisa RTCG, optužio da su ‘nosioci organizovanog kriminala u Crnoj Gori’ i to nakon što je TV E zatražila od Ombudsmana da se odredi po prijavi tog medija u vezi sa sumnjom da je premijer u tehničkom mandatu zloupotrijebio maloljetnika tokom predizborne kampamje za parlamentarne izbore.

Odlazeći premijer je morao da pruži dokaze za tvrdnje o eventulanim krivičnim djelima vlasnika medija, umjesto što optužbama targetira medij i njegove novinare, te to čini sa pozicije moći, sa koje se od političara očekuje da štite medije i novinare i stvore uslove da pravosudne institucije, mediji i civilno društvo obavljaju svoje dužnosti nezavisno, odgovorno i bez neprimjerenih uticaja“, navode iz Instituta.

Čudi ih, kažu, činjenica da je Abazović sporne optužbe saopštio sa Javnog servisa, a da se riječju nije osvrnuo na spornu odluku Savjeta RTCG o reizboru Borisa Raonića za direktora RTCG, koji finansiraju građani ove države, a kojom se ignoriše pravosnažna sudska odluka i nipodaštava vladavina prava.

„Podsjećamo da je tokom svog mandata odlazeći premijer, bez dokaza, koristio skupštinsku govornicu da pojedine medije optuži da ‘imaju fašističku notu’ i da ‘sarađuju sa djelovima organizovanog kriminala’, te da je prijetio gašenjem pojedinih medija.

Podsjećamo da je za vrijeme njegovog mandata u Crnoj Gori zabilježen rekordni broj napada na novinare, te da, i pored obećanja, nijesu otkriveni počinioci i motiv ubistva vlasnika Dana, Duška Jovanovića.

Takvi Abazovićevi javni istupi ugrožavaju slobodu medija i stvaraju osjećaj ugroženosti novinara da slobodno rade posao, kritikuju vlast i otvaraju teme od javnog interesa.

Pozivamo odlazećeg premijera i političare da umjesto deklarativnog zalaganja za slobodu medija pokažu istinsku političku volju i zaštite jednu od fundamentalnih sloboda, garantovanih Ustavom, zakonima i međunarodnim standardima i omoguće medijima da slobodno i bez pritisaka rade svoj posao, te da svoje sumnje o eventualnim krivičnim djelima vlasnika medija i novinara dokažu pred pravosudnim organima države“, zaključuju u saopštenju.

(Antena M)