Skip to main content

Inicijativa za mesne zajednice: Animiranje komšija za kandidovanje i izbore

Lokalne samouprave 17. apr 2021.
2 min čitanja

Građanska Inicijativa za mesne zajednice organizovala je danas prvu u nizu akciju razgovora sa građanima o predstojećim izborima za mesne zajednice, u Novom Sadu, u delu grada Novo Naselje.

U tom delu grada postoje dve mesne zajednice – MZ „Bistrica“ i MZ „Gavrilo Princip“, a kako je za Autonomiju objasnio Zoran Gajić ispred Inicijative, akcija za ideju ima animiranje, povezivanja i udruživanja nezavisnih građana koji su odlučili da se kandiduju na izborima za svoje mesne zajednice, a koji bi u Novom Sadu trebalo da budu održani tokom leta.

Između ostalog, građani na ovaj način mogu da dođu do informacija o tome koliko članova se bira u savet njihove mesne zajednice, koliko je potpisa potrebno prikupiti da bi se kandidovali na tim izborima, kao i sve što je potrebno ne samo za učešće na izborima, ali i o nadležnostima tih institucija i o pravima građana da pokrenu inicijative i aktivnosti u svojim mesnim zajednicama.

„Ovo je vanstranačka aktivnost građana udruženih sa pojedincima koji su kao aktivisti angažovani u svojim lokalnim zajednicama ili članovi različitih udruženja građana. Pozivamo komšije da kandiduju jedni druge, izađu na izbore i biraju ljude koje su sami kandidovali. Podigli smo sajt na kom će biti sve potrebne informacije za ovu akciju, a posle će nastaviti da živi i ticaće se rada mesnih zajednica i našeg angažmana u njima“ rekao je Gajić.

Dodaje da će tokom kampanje biti deljen bilten „Stanar“ kao i drugi materijali, a da će skupovi poput današnjeg biti organizovani u različitim delovima Novog Sada kako bi, prema Gajićevim rečima, ceo grad probudio. Građani, ukazuje, moraju nesmetano da koriste sve mogućnosti koje su im zagarantovane ustavom i zakonima ove zemlje, statutima gradova i mesnih zajednica.

„Sve ove aktivnosti koje građani pokreću, pišu različite primedbe, predloge i upućuju ih vlasti u određenim procedurama, bez obzira da li su to javni uvidi ili javne sednice po različitim pitanjima, uglavnom urbanističkim, bi bilo dobro da se čuju i u mesnim zajednicama jer to su organizacije građana. Zašto bi te inicijative ostale neformalne? One mogu biti neformalne u svom organizacionom smislu i strukturi, ali u samoj mesnoj zajednici postoji organizacioni oblik za njihovu inicijativu jer mesne zajednice zapravo i služe tome da pokreću i artikulišu različite inicijative građana o različitim pitanjima i problemima koje žele da reše“, istakao je Gajić.

Kako je ranije saopšteno iz Inicijative, zahvaljujući sajtu – www.mesnezajednice.rs – koji je juče pokrenut, prvi put na jednom mestu građani Novog Sada moći će da vide kompletne statute mesnih zajednica, odluke o izmenama statuta, adrese i kontakte mesnih zajednica, a zatim i spisak ulica koje su obuhvaćene teritorijom svake mesne zajednice kako bi znali kojoj MZ pripadaju u odnosu na svoje prebivalište i eventualno mogli da se kandiduju i glasaju na izborima. Tu je i interaktivna mapa svih 47 novosadskih mesnih zajednica, na kojoj građani mogu da iznose predloge diskutuju na forumu.

(Autonomija)