Skip to main content

Inicijativa 'Vidi, gari, ne može': Protiv urbanističke mafije

Lokalne samouprave 17. феб 2021.
< 1 min čitanja

Inicijativa „Vidi, gari, ne može!“ saopštila je danas da pruža punu podršku građanima novosadskog Novog naselja, okupljenim u neformalnu grupu „Za zeleno Novo naselje“, koja se, kako kažu, bori protiv urbanističke mafije koja očigledno ima nameru da uništi taj uređeni deo Novog Sada.

Ističu da se građani Novog naselja oštro protive planu da se na već postojećim parkinzima sa zelenilom izgrade garaže, a ta izgradnja bi podrazumevala seču starih stabala platana, koji predstavljaju pravo prirodno bogatstvo, i „pluća ovog dela grada“.

Namere grada i investitora u potpunoj su suprotnosti sa postojećim urbanim konceptom Novog naselja, koji je primer humanog i kvalitetnog stanovanja“, ocenjuju u Inicijativi „Vidi, gari, ne može!“, koju čine javne ličnosti, nevladine organizacije i četiri političke stranke.

Inicijativa „Vidi, gari, ne može!“ ukazuje da je na primeru rekonstrukcije bazena na SPENS gradska vlast pokazala da je nesposobna da izvede čak i manje zahtevne građevinske poduhvate, a da ne nanese štetu Novom Sadu i Novosađanima.

Najoštrije osuđuju, kako navode, već uobičajenu praksu novosadskih urbanista da u proces prostornog planiranja ne uključuju građane, niti uvažavaju njihove primedbe, niti planiraju uređenje grada u korist kvalitetnijeg stanovanja.

Urbanizam u Novom Sadu – to je više nego očigledno – postoji samo zbog tajkunskih investitora, koji vršeći urbicid, zarađuju ogromne novce“, ocenjuju u Inicijativi, i zaključuju da je cilj da se od svih delova Novog Sada naprave betonsko-behatonske četvrti, i da se tako opere novac, stečen na sumnjiv način.

(FoNet)