Skip to main content

Inicijativa traži nedvosmislenu podršku mirovnim akcijama povodom rata u Ukrajini

Građani 03. мар 2022.
2 min čitanja

Inicijativa mladih za ljudska prava pozdravila je danas glasanje predstavnika Srbije za usvajanje rezolucije Generalne skupštine UN kojom se osuđuje invazija Rusije na Ukrajinu.

„Ovu važnu odluku moraju pratiti konkretne mirovne poruke i postupci u Srbiji koji su protiv rata i zato pozivamo najviše predstavnike/ce institucija Srbije i predstavnike/ce svih prodemokratskih izbornih lista i stranaka da osude skup podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu i da podrže antiratno okupljanje protiv ruske invazije na Ukrajinu koje će se održati 6. marta ispred Kulturnog centra Beograda“, piše u saopštenju.

Skup podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu organizuje ekstremistička organizacija “Narodne patrole” koji je najavljen za 4. mart u Beogradu.

Inicijativa je upozorila da su takozvane Narodne patrole organizacija desničarskih ekstremista koju predvodi Damjan Knežević, poznata po nasilju čija su meta najčešće migranti i izbeglice, kao i po veličanju osuđenih ratnih zločinaca i autokratskog režima Vladmira Putina.

„U periodu kada iz dana u dan raste broj civilnih žrtava rata u Ukrajini, smatramo da su predstavnici kako vlasti tako i opozicije dužni da osude bilo kakvu vrstu slavljenja razaranja ove zemlje kojima javnost u Srbiji svedoči već nekoliko dana. Pored toga, političarke i političari Srbije moraju da iskažu jasan stav da budućnost Srbije nije u Putinovoj Rusiji već u Evropskoj uniji“, navodi se u saopštenju.

U ovakvom trenutku, ocenili su iz Inicijative, nema mesta za prećutnu podršku ekstremistima da proteruju sve koji se ne uklapaju u njihove nacionalističko-patrijarhalne okvire, a reakcije političkih aktera, državnih organa i institucija na ovakve skupove moraju biti pravovremene, jasne i nedvosmislene.

„Dužnost onih koji se deklarišu kao prodemokratske i proevropske političke opcije u današnjoj Srbiji jeste da pokažu solidarnost prema žrtvama rata u Ukrajini kao i prema žrtvama autokratskih režima u Rusiji i Belorusiji. Priliku da to učine imaju 6. marta, tako što će doći na skup protiv invazije na Ukrajinu, na kojem će biti poslata poruka podrške svima koji su ratom i nasiljem obespravljeni“, piše u saopštenju.

(Autonomija)