Skip to main content

Inicijativa mladih: Vrh države da se ispriča žrtvama Oluje

Jugoslavija 31. јул 2018.
< 1 min čitanja

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je danas predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića da upute ispriku žrtvama zločina koji su počinjeni za vrijeme i poslije vojno-policijske akcije „Oluja“.

U saopćenju povodom predstavljenog priručnika za političare „Kako se ispričati za zločine“, Inicijativa je ocijenila da je dužnost premijera i predsjednice „da upute ispriku koje je prvenstveno važno žrtvama zločina, a potom i društvu u cjelini“.

Inicijativa je istaknula da u Hrvatskoj „postoji nedostatak razumjevanja političara za dužnost adresiranja zločina iz prošlosti za koje odgovornost snosi Hrvatska“.

„Važno je naglasiti da odgovornost ne predstavlja krivicu naroda i države. Krivicu za zločine snose pojedine osobe i ona se utvrđuje osuđujućom presudom, a političari, društvo i svaki građanin imaju odgovornost osuditi te zločine“, ocjenjuje se u saopćenju objavljenom na webu Inicijative mladih.

Podsjeća se da 23 godine poslije završetka rata nijedan visoki državni dužnosnik nije uputio „iskrenu ispriku žrtvama zločina i teških kršenja ljudskih prava za koje je utvrđeno da su ih počinili pripadnici institucija Hrvatske ili jedinica pod kontrolom Hrvatske i da se odnos političara prema žrtvama pogoršava iz godine u godinu“.

Ocjenjuje se da bi izvinjenje državnog vrha moglo „snažno doprineti pomirenju država i društava, prepoznavanju patnje preživjelih i porodica žrtava zločina, kao i vraćanju njihovog dostojanstva“.

U Hrvatskoj se 5. kolovoz obilježava kao Dan pobjede i domovinske zahvlanosti.

U Srbiji je to dan žalosti i sijećanja na srpske žrtve u akciji i poslije Oluje.

(Slobodna Evropa)