Skip to main content

Inicijativa mladih: Povelja Lazareviću je još jedna državna nagrada za ratne zločine

Građani 26. jun 2023.
< 1 min čitanja

"Borba protiv nasilja u Srbiji podrazumeva poštovanje ljudskog života i preuzimanje odgovornosti za počinjeno nasilje"

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji saopštila je danas da je odluka Topličkog upravnog okruga da dobitnik ovogodišnje povelje “Car Lazar” biti osuđeni ratni zločinac Vladimir Lazarević “još jedna državna nagrada za ratne zločince”.

Toplički okrug dodeljuje povelje zaslužnim pojedincima i institucijama u okviru “Svetopličkog vidovdanskog sabora”, koji se održava 28. juna u porti manastira Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Kondželju kod Prokuplja.

“Ovu odluku vidimo kao podršku nasilju i politici zločina. Borba protiv nasilja u Srbiji podrazumeva poštovanje ljudskog života i preuzimanje odgovornosti za počinjeno nasilje, posebno kada su državne institucije činile ratne zločine. Državnim priznanjem ratnom zločincu, vlast u Srbiji ponižava porodice žrtava sa Kosova, od kojih mnoge do danas nisu našle posmrtne ostatke svojih najbližih”, poručila je Inicijativa mladih za ljudska prava.

Lazarevića je 2015. godine po izlasku iz zatvora, na aerodromu u Nišu dočekalo više ministara u Vladi Srbije, pri čemu je tadašnji ministar pravosuđa, a danas ministar rada Nikola Selaković, izjavio da je Lazarević “uzor mladima”.

I Toplički upravni okrug najavio je dodelu povelje Lazareviću uz ocenu da je on “pravi primer mlađim generacijama kako se bori i brani svoja zemlja”.

Uz Nebojšu Pavkovića, Lazarević je bio jedan od autora knjiga koje je objavilo Ministarstvo odbrane u okviru edicije “Ratnik” 2018. godine.

U avgustu 2021. godine niška opština Pantelej, proglasila je Lazarevića počasnim građaninom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u skupštinskoj raspravi 2. februara ove godine nazvao Lazarevića “velikim srpskim herojem”.

Vladimir Lazarević je bio prisutan na skupu “Srbija nade” u organizaciji Srpske napredne stranke 26. maja ove godine u Beogradu, podsetila je Inicijativa mladih.

(Autonomija)