Skip to main content

Inicijativa mladih: Nedelja posvećena žrtvama seksualnog nasilja u ratu

Građani 04. okt 2021.
< 1 min čitanja

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji organizuje cele ove sedmice Nedelju posvećenu žrtvama seksualnog nasilja u ratu.

Večeras u 18 sati biće održana promocija knjige “Žena u okupiranoj Srbiji (1941-1944)” istoričarke Ljubinke Škodrić, a sutra u isto vreme biće organizovana panel diskusija “Rat se nastavio drugim sredstvima: Gde je antiratni otpor danas?”, na kojoj će gvoriti Ljiljana Spasić, Gizela Štanjo Tot i Staša Zajović..

U četvrtak je projekcija filma “Sećaš li se mene u ratu?” autorke Ane Manojlović, a istoga dana biće organizovana panel diskusija “Problem seksualnog nasilja u ratu u Srbiji iz ugla institucija i javnosti”.

Tematska nedelja je započela u subotu 2. oktobra svečanim otvaranjem izložbe Muzeja ratnog djetinjstva iz Sarajeva pod nazivom “Progovara(j)mo” koja prikazuje iskustva žena koje su preživele ratno seksualno nasilje i dece rođene zbog rata u Bosni i Hercegovini.

U nedelju, 3. oktobra, program je nastavljen projekcijom igranog filma Jasmile Žbanić “Za one koje ne mogu da govore” koji govori o otkriću australijske umetnice Kym Vercoe, koja posećuje Višegrad u potrazi za čuvenim mostom o kojem je čitala u knjizi Na Drini ćuprija Ive Andrića, ne znajući za sistematsko mučenje i seksualno zlostavljanje u hotelu “Vilina Vlas” u ovom gradu.

Svi programi održavaju se u Endžio habu Inicijative mladih.

Tematska nedelja deo je Globalnog programa “Pojačavanje glasova žena pogođenih seksualnim nasiljem u ratovima na zapadnom Balkanu – kao doprinos kulturi suočavanja sa prošlošću i pomirenja u regionu” koji Inicijativa mladih realizuje u saradnji sa Autonomnim ženskim centrom i Ženama u crnom, a koja se finansira sredstvima Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke, i uz podršku Medica Mondiale i Engagement Global.

(Autonomija)