Skip to main content

Inicijativa mladih i Žene u crnom: Sećanje na žrtve opsade Sarajeva kroz poruke mira iz Beograda

Građani 05. apr 2022.
< 1 min čitanja

Povodom 30 godina od početka opsade Sarajeva, Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji pozvali su danas građanke i građane da im se pridruže na mirovnoj akciji u Knez Mihailovoj ulici kod restorana “Ruski car”, u sredu 6. aprila od 12 h, na kojoj će pisati poruke mira uz sećanje na stradanje ljudi u opkoljenom Sarajevu.

Oni su u saopštenju za javnost podsetili da je rat u Bosni i Hercegovini bio do tada najkrvaviji oružani sukob na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata, koji je iza sebe ostavio najmanje 96.000 ubijenih ljudi, dva miliona raseljenih, više od 20.000 žena koje su preživele ratno silovanje.

“Terorisanje, neselektivno granatiranje i snajperska paljba od strane jedinica JNA i Vojske Republike Srpske nad građanima Sarajeva trajalo je 1.475 dana, što predstavlja najdužu opsadu jednog grada u modernoj istoriji ratovanja. Tokom opsade ubijeno je više od 11.000 odraslih osoba i više od 1.600 dece”, navodi se u saopštenju za javnost.

Procenjuje se da je oko 500.000 projektila ispaljeno na grad za vreme opsade, dok je zabeženo da je 22. jula 1993. godine na grad ispaljeno rekordnih 3.777 projektila, piše u saopštenju.

Podseća se da su za zločine počinjene tokom opsade Sarajeva pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (MRMKS) osuđeni Stanislav Galić, Dragomir Milošević, Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

“Umesto Mladića čiji grafiti i murali i dalje ruže glavni grad Srbije, porukama mira iskazujemo poštovanje prema žrtavama i solidarnost prema porodicama žrtava, svedocima i preživelima opsade Sarajeva”, porućili su Inicijativa mladih i Žene u crnom.

(Autonomija, foto: Paul Lowe)