Skip to main content

Inicijativa mladih Hrvatske uručila peticiju izvinjenja žrtvama „Oluje“

Jugoslavija 04. avg 2017.
2 min čitanja

Inicijativa mladih za ljudska prava iz Zagreba uručila je Udruženju porodica nestalih i poginulih „Suza“ peticiju izvinjenja za žrtve u akciji „Oluja“. Nikola Puharić Iz Inicijative mladih iz Zagreba naveo je da ova peticija treba da dođe i do najviših instanci u Hrvatskoj.

“To je najmanje što može da se uradi Hrvatskoj nakon ovakvog kršenja ljudskih prava u vojno-policijskoj akciji ‘Oluja’ i neprocesuiranja odgovornih za zločin“, rekao je Puharić.

Peticijom „Izvinjenje žrtvama Oluje“, koja je predata juče, građani pozivaju i hrvatsku vladu da uputi izvinjenje za sva kršenja ljudskih prava počinjena za vreme i nakon vojno-policijske operacije „Oluja“, a do sada je prikupljeno više od 600 potpisa.

Udruženje „Suza“ čine članovi porodice nestalih i ubijenih Srba u Hrvatskoj, a kroz svoj rad pomažu porodicama u procesu traganja za svojim nestalim članovima i organizuju komemoracije za žrtve, podseća Inicijativa mladih za ljudska prava u saopštenju.

Hrvatskoj vladi poručili su da je izvinjenje minimum solidarnosti nakon počinjenja kršenja ljudskih prava za vreme i nakon „Oluje“ i izostanka sudskih procesa.

Predsednica udruženja „Suza“ Dragana Đukić zahvalila je na uručenoj peticiji i izrazila nadu da će inicijativa naići na šire razumevanje u hrvatskom narodu i da će imati veću podršku.

Zbog Oluje kazneni postupak pokrenut protiv 3728 osoba

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u petak je izvijestilo da je zbog kaznenih djela tijekom i nakon vojno-redarstvene akcije Oluja protiv 3.728 osoba bio pokrenut kazneni postupak.

Navode i da su „nadležni sudovi donijeli presude kojima je 2.380 osoba proglašeno krivima zbog počinjenja drugih kaznenih djela protiv života i tijela, protiv imovine, protiv opće sigurnosti ljudi i imovine te protiv spolne slobode“.

Dodaju i da je od 2011. godine „od nadležnih policijskih uprava zaprimila četiri kaznene prijave protiv poznatih počinitelja te su pokrenula postupke protiv jedanaest počinitelja od čega je protiv sedam okrivljenika podignuta optužnica“.

Na 22. obljetnicu početka završne vojno-redarstvene akcije Domovinskog rata, „Oluja“, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću podnio je danas u sjedištu Državnog odvjetništva kaznenu prijavu za zločine počinjene u Uzdolju kod Knina i obližnjim zaseocima od 5. do 8. kolovoza 1995.

(Insajder / Slobodna Evropa)