Skip to main content

INFANT: Teatar kao polje rađanja novih ideja koje kreiraju stvarnost

Kultura 11. sep 2022.
< 1 min čitanja

"Predstave koje pomeraju granice pozorišne umetnosti"

U Novom sadu održava se 49. Internacionalni festival alternativnog i novog teatra (INFANT). Festival je otvorio čuveni bečki Burgteatar Strindbergovom Gospođicom Julijom u režiji Mateje Koležnik, a publika je večeras imala priliku da pogleda i Nacionalno pozorište Mađarske (Nemzeti Szinhaz), koje igra predstavu Vojcek.

Publiku je na otvaranju u Srpskom narodnom pozorištu na Sceni „Jovan Đorđevićˮ pozdravio ovogodišnji selektor i proslavljeni makedonski reditelj Aleksandar Popovski, rekavši da je „pozorište najlepši prostor u kom čovek može da poželi da se nađeˮ.

Popovski je istakao značaj pozorišta u savremenom društvu, uz zaključak da je ono jedan od „najmoćnijih instrumenataˮ za istraživanje sebe i sveta, polje rađanja novih ideja koje neće samo „preslikavati stvarnostˮ nego je „kreirati i inspirisatiˮ.

Pored odigrane Gospođice Julije najavljene su i preostale tri predstave posredstvom kojih se „izražavaju nove teatarske forme i pomeraju granice pozorišne umetnosti uopšte“.

Publika će imati priliku da pogleda i Nacionalno pozorište Mađarske (Nemzeti Szinhaz), koje igra predstavu Vojcek. Gradsko pozorište Ljubljana (Mestno gledališče ljubljansko) dolazi 12. septembra sa predstavom Talog, dok će kraj Festivala 13. septembra zaokružiti Srpsko narodno pozorište predstavom Kafka Machine.

(N1)