Skip to main content

Ilić: Otvoriti pitanje secesije Vojvodine

Info 07. feb 2011.
< 1 min čitanja

Politički analitičar Miroslav Ilić založio se danas za „radikalizaciju vojvođanskog pitanja” i za ravnopravan razgovor sa Beogradom i na teme kao što su secesija ili država Vojvodina.

„Umesto stalnog pravdanja Beogradu, Vojvodina mora da zatraži ravnopravan razgovor, pa i o temama kao što su secesija, ili država Vojvodina”, rekao je Ilić na okruglom stolu koji je u Novom Sadu organizovala nevladina organizacija Vojvođanski klub.

On je ocenio da je Vojvodina u poslednje dve decenije „u kolonijalnom položaju u odnosu na Srbiju, odnosno na Beograd”. „Mi posle ovih brojki o propadanju Vojvodine više nemamo pravo da ćutimo, već imamo obavezu na radikalniji program. Sve je više onih građana Vojvodine koji ne žele da trpe”, naveo je Ilić.

Na okruglom stolu su prezentovani podaci iz državnog statističkog zavoda, koji pokazuju da je danas bruto društveni proizvod Vojvodine za sedam odsto niži od republičkog, dok je istovremeno BDP Beograda duplo veći od vojvođanskog. 

Ekonomski analitičar Dimitrije Boarov ocenio je da su cifre koje ukazuju na siromašenje Vojvodine prvenstveno poltički problem i dodao da je zato važno da Skupština Vojvodine stavi na dnevni red pitanje zašto pokrajina zaostaje.

Predsednik Vojvođanskog kluba Đorđe Subotić ocenio je da je takvo siromašenje pokrajine posledica „katastrofalnog položaja u ustavnom i političkom sistemu Srbije i pogubne centralizacije”. „Vojvodina je plaćala sva Miloševićeva ratišta i gradilišta, a plaća i Koštuničina i Tadićeva gradilišta”, kazao je Subotić.

(Autonomija)