Skip to main content

Igmanska inicijativa osudila izjave ministra pravde Crne Gore o negiranju genocida u Srebrenici

Jugoslavija 31. mar 2021.
< 1 min čitanja

Regionalna koalicija nevladinih organizacija Igmanska inicijativa oštro je danas osudila svaki vid poricanja i nepriznavanja zločina genocida učinjenih na teritoriji bivših jugoslovenskih republika od strane ministra pravde u Vladi Crne Gore Vladimira Leposavića.

“Podsećamo crnogorsku vladu da je Parlament Crne Gore još u julu 2009. godine pokazao svoj demokratski kapacitet i usvajanjem Deklaracije o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Srebrenici, osudio ‘masovni zločin u tom bosanskohercegovačkom gradu, kao i druga zlodela počinjena tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije’, te da je Crna Gora bila prva država u regionu koja je prihvatila i verifikovala Rezoluciju EP o Srebrenici u kojoj se genocid jasno pominje”, navela je Igmanska inicijativa u saopštenju za javnost.

Pozvali su predsednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića da se javno ogradi od izjave ministra Leposavića, kao i da javno prizna počinjeni genocid u Srebrenici i na taj način pokaže kapacitet očuvanja multietničkog i multinacionalnog crnogorskog sklada.

“Upozoravamo da izjave vladajuće strukture izvršne vlasti, koje smo ovih dana u prilici da čujemo, grubo ruše sve napore uložene po pitanju suočavanja s prošlošću i utvrđivanja istine i činjenica o žrtvama ratnih sukoba u regionu. Ovako izneti stavovi u potpunosti ruše evropski put izgradnje Crne Gore kao demokratskog građanskog i odgovornog društva i zajednice zasnovane na poštovanju vladavine prava, te unapređenje saradnje između zemalja regiona Zapadnog Balkana”, piše u saopštenju.

Saopštenje su potpisali kopredsednici Igmanske inicijative za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku i Srbiju, Vehid Šehić, Branislav Radulović, Zoran Pusić i Milan Antonijević.

(Autonomija)