Skip to main content

Ideja autonomije Niša i juga Srbije – neartikulisana

Izdvajamo 01. okt 2010.
2 min čitanja

Sociolog Đokica Jovanović izjavio je da u Nišu i na jugu Srbije postoji ideja da bi taj deo države trebalo da ima autonomni status, ali je ocenio da je ta ideja “politički neartikulisana”.

Jovanović je na tribini “Tišina o Vojvodini” u pozorištu Sremskoj Mitrovici rekao da takva “razbarušena i neartikulisana” ideja nema mogućnost da se ostvari.

“Ta ideja je sadržana jedino u rečenici: ‘Pojedoše nam sve ovi iz Beograda i iz Novog Sada’, i ona se svodi isključivo na novce”, kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, dodatni problem za regionalizaciju Srbije predstavlja činjenica da Srbija nema tradiciju decentralizacije već upravo suprotno – ima tradiciju tvrdog centralizma.

Jovanović je naveo da se danas po prvi put u istoriji u južnoj Srbiji dešava situacija da postoje narodne kuhinje, odnosno da postoji “kazan za sirotinju”.

Kolumnista Teofil Pančić ocenio je da današnja situacija u Srbiji, kada su zahtevi za autonomiju Vojvodine u pitanju, podseća na situaciju od pre 20 godina u bivšoj SFRJ, gde Vojvodinu ostatak Srbije zapravo doživljava kao neku vrstu tadašnje Slovenije.

“Iz toga nema suvislog izlaza i to je plodno tlo za neki novi populizam. Pritom, treba imati u vidu da nacionalizam nije jedini mogući populizam, već on može biti i regionalni i klasno-socijalni”, naveo je Pančić.

On je ocenio da ideja autonomije Vojvodine zapravo nikada nije na pravi način politički artikulisana, već je banalizovana i svedena isključivo na pitanje novca, iako Vojvodina ima brojne druge specifičnosti u odnosu na Srbiju.

“Na tom, ekonomskom, planu u Vojvodini su svi autonomaši, pa neretko i radikali i ovi lečeni radikali, ali istorijski, kulturološki i politički razlozi za autonomiju Vojvodine nikada nisu do kraja politički artikulisani”, kazao je Pančić.

Prema njegovim rečima, činjenica je da je Vojvodina kroz vekove imala drugačiji istorijski razvoj od ostalih delova Srbije, što ne znači da različitost ujedno znači i da su Vojvođani bolji od drugih građana Srbije.

On je ocenio da će, ukoliko dođe do populističke političke artikulacije zahteva za širu autonomiju pokrajine, oni stići iz najvećih partija, a ne iz regionalnih, autonomaških stranaka.

Sociolog Mirko Đorđević rekao je da srpski nacionalisti i centralisti pokušavaju da “razore” identitet Vojvodine, ali je ocenio da im to neće uspeti, jer je Vojvodina u svetu odavno priznata kao uspešan model zajedničkog života više nacija i kultura.

“Vojvodina nije ni Kosovo ni Sandžak i problem Vojvodine nije etnički, što je i dokazala kroz činjenicu da je odolela naletu nacionalističkog ludila iz prošle decenije. Vojvodina je vrednost Srbije”, kazao je Đorđević.

Pavel Domonji iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji rekao je da se pitanje Vojvodine namerno drži zatvorenim, pod izgovorom da uvek ima važnijih problema koje treba rešavati.

Tribinu “Tišina o Vojvodini” organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku američke fondacije NED.

(Autonomija)