Skip to main content

I muzičari Opere SNP-a pročitali pismo o teškim uslovima u kojima rade

Kultura 15. феб 2024.
< 1 min čitanja

"Ovo nije samo naša borba, već borba za integritet i ugled naše kulturne institucije i celokupne umetničke zajednice"

Muzičari koji su zaposleni u Operi Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada pročitali su pre početka “Seviljskog berberina” pismo u kojem su naveli da rade u teškim uslovima i pozvali i ostale kolege iz Srbije da im se pridruže

Pre njih to su nedavno uradili i muzičari iz Beogradske filharmonije.

Muzičari iz Opere SNP-a su u otvorenom pismu javnosti sinoć naveli da trenutna zarada koju primaju kao članovi orkestra znatno zaostaje u odnosu na republički prosek, da zgrada u kojoj rade nije adekvatno održavana, da “nemaju kiseonika”, da nemaju mogućnost da angažuju gostujuće dirigente i soliste.

„Ovo nije samo naša borba, već borba za integritet i ugled naše kulturne institucije i celokupne umetničke zajednice. Ovom prilikom pozivamo i druge umetnike iz našeg teatra, soliste, hor, baletske i dramske umetnike da stanu uz nas“, saopštili su muzičari.

Direktor Opere SNP-a Željko Andrić je u svom saopštenju za javnost nabrojao “velika ulaganja” u rad tog pozorišta.

Prema njegovim rečima, u toku je tender za nabavku novih instrumenata, vredan više od 100.000 evra, a u poslednje tri godine Pokrajinska vlada je investirala više od pet miliona evra u unapređenje rada SNP-a.

„Zahvaljujući objektivnom sagledavanju značaja SNP-a za nacionalnu kulturu, naš budžet je najveći u novijoj istoriji. Prošle godine je dostigao 1,25 milijardi dinara, odnosno 10 miliona evra”, kazao je Andrić.

Dodao je da SNP “uvažava mišljenje svojih zaposlenih”.

(Autonomija)