Skip to main content

I Index.hr odgovorio Vučiću: Hrvatska nije ljubomorna, bogatija je od Srbije

Jugoslavija 11. maj 2023.
2 min čitanja

"Preko režimskih medija u Srbiji se aktivno laže o sigurnosti, politici, diplomatiji, kriminalu, i ekonomiji"

Aleksandar Vučić je, po ko zna koji put, besan na Hrvatsku, konstatovao je Branimir Perković, novinar hrvatskog portala Index.hr, odgovarajući na prozivke predsednika Srbije.

„Prebacivanje fokusa javnosti s unutrašnjih problema Srbije tako da se u svakom mogućem kontekstu spominje Hrvatska je standardna praksa njegovog režima, pa su tako ovaj put prozvani mediji u Hrvatskoj zato što se bave onime što se događa u Srbiji“, napisao je Perković u tekstu objavljenom na idenxu.hr.

Objašnjavajući potrebu hrvatskih medija da izveste o masovnim ubistvima koja su se desila u Srbiji, on podseća da su Srbija i Hrvatska susedne zemlje i orijentisane na saradnju, pa građanima jedne države nije nevažno šta se dešava u drugoj.

Dodaje da prozivke srpskog predsednika imaju veze i sa stanjem medija u Srbiji.

„Naime, velika većina medija je pod indirektnom kontrolom Vučića, njegove stranke pa čak i, kako je nedavno objavio Njujork tajms, kriminalnog podzemlja koje Vučić praktično koristi kao privatnu vojsku. Retkim slobodnim medijima je otežano delovanje i finansiranje, a često su meta progona i tema brojnih Vučićevih javnih napada, što podseća na najveće diktatore u istoriji“, piše Perković.

Mit o ekonomskom čudu Srbije

Hrvatski novinar skreće pažnju da je Index.hr preko jednog srpskog režimskog medija nazvan jednim od dva „najustaškija hrvatska portala“.

„Nije teško pogoditi – zbog tekstova u kojima se kritikuje Aleksandar Vučić i njegov autokratski način vladanja. Preko režimskih medija u Srbiji se aktivno laže o sigurnosti, politici, diplomatiji, kriminalu, i ekonomiji. Brojni su mitovi koje su Vučićevi mediji plasirali u javnost Srbije, s glavnim ciljem da menjaju percepciju stvarnosti građana onako kako režimu odgovara“, objavio je Index.hr.

U tekstu se dalje precizira da je jedan od „dražih mitova“ koje propagiraju režimski mediji ogroman olemi ekonomski rast države otkad Srbijom vlada Vučić.

„Spajanjem mita o ekonomskom čudu koji je nastao iz njegovih istinoljubivih usta, a dodatno prokuvan u kuhinji režimskih medija, sa spominjanjem Hrvatske u negativnom kontekstu, Vučić sprovodi dvostruku političku propagandu. Istovremeno uverava građane da je sve dobro na unutrašnjem planu i odvraća im pažnju na ‘spoljnog neprijatelja’ da ne propitkuju prvu laž“, objašnjava hrvatski novinar.

Dodaje da se Srbija ne može nazvati „ekonomskim tigrom“, a da je godišnji rast BDP-a u poslednjih deset godina uglavnom bio veći u Hrvatskoj.

Perković konstatuje da Srbija ne raste dovoljno, „velikim delom zbog načina na koji Vučić vlada njom, štiteći interese klijentelističkih, stranačkih i polu-kriminalnih mreža kojima duguje političku moć“.

Hrvatska je daleko bogatija od Srbije

„Nema smisla upoređivati ukupnu veličinu ekonomija Hrvatske i Srbije jer druga ima tri miliona stanovnika više. Mnogo više o opštoj slici ekonomije govori bruto domaći proizvod po stanovniku, a odnos između Hrvatske i Srbije prema tom opštem ekonomskom merilu danas je relativno sličan onome iz 1995. Te godine je nominalni BDP po stanovniku Hrvatske iznosio 4.901 dolar, a Srbije 2.208 dolara“, navodi se u tekstu indexa.hr.

„U godinama Vučićeve vladavine nije zabeleženo veće približavanje Srbije Hrvatskoj pa je 2021. BDP po stanovniku u Hrvatskoj iznosio 17.685 dolara, 8.455 dolara više nego BDP po stanovniku Srbije (9.230 dolara)“, precizira hrvatski portal.

Hrvatska je bogatija i kada se posmatra bruto dohodak po domaćinstvu i poredi sa standardima u EU, nastavlja se u tekstu. Dodaje se i da se Hrvatska daleko brže približava standardu EU nego Srbija.

(N1, Foto: Autonomija)