Skip to main content

HRW: Odluka srpske Vlade da otkaže Evroprajd sramotna

Info 01. sep 2022.
< 1 min čitanja

"Pretnje dostojanstvu i pravima LGBT populacije moraju da dobiju ozbiljan odgovor vlade"

Srpske vlasti moraju odmah da povuku zabranu Evroprajda u septembu u Beogradu i da sa oranizatorima obezbede odgovarajuću zaštitu učesnicima, saopštila je američka organizacija za zaštitu ljudskih Hjuman rajts voč (HRW).

Organizacija podseća da je 27. avgusta predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio da Vlada otkazuje Evroprajd, manifestaciju koja promoviše jednakost LGBT populacije od 12. do 18. septembra, uključujući šetnju 17. septembra.

“Odluka srpske vlade da otkaže Evroprajd sramotna je predaja i popuštanje bigoteriji i pred nasiljem”, izjavio je Grejam Rid, direktor programa za prava LGBT populacije u HRW.

Ta organizacije ističe da srpske vlasti, umesto da zabrane manifestaciju, moraju da ispune svoju dužnost i da policija zaštiti njene miroljubive učesnike koji koriste svoje pravo na okupljanje.

Rid je rekao d umesto oportunističkog popuštanja pred protivnicima ljudskih prava, srpske vlasti treba da rade sa organizatorima Evroprajda da manifestacija bude bezbedno održana.

Pretnje dostojanstvu i pravima LGBT populacije moraju da dobiju ozbiljan odgovor vlade. Otkazivanje ovog regionanog događaja je pogrešan potez“, zaključio je Rid.

(FoNet)