Skip to main content

Hrvatskoj odobren ulazak u Schengen

Planeta 08. dec 2022.
2 min čitanja

"Hrvatska je jedina država u paketu koja je čekala na prijem u Schengen, a za koju se smatralo da ne postoji nikakva dilema po pitanju toga da li zaslužuje da bude deo evropske bezgranične zone"

Hrvatskoj je odobren ulazak u Schengen zonu. Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) doneli su takvu odluku na sastanku u četvrtak, 8. decembra.

“Posljednji korak je završen!”, objavljeno je na Twitter nalogu predstavništva Hrvatske pri EU.

“Odluka Vijeća usvojena – sada je i formalno potvrđeno da se #Hrvatska pridružila #Schengenskom prostoru od 1. januara 2023”, precizira se u nastavku.

Hrvatska je jedina država u paketu koja je čekala na prijem u Schengen, a za koju se smatralo da ne postoji nikakva dilema po pitanju toga da li zaslužuje da bude deo evropske bezgranične zone.

Međutim, budući da će se osim Hrvatske tretirati i Bugarska i Rumunija, postojala je mala opasnost, da se blokira ceo paket zbog tvrdog stava Austrije. Naime, na sastankiu ambasadora država člnica EU koji obično pripremaju odluku za ministre, Austrija je, prema nezvaničnim informacijama zapretila da bi mogla blokirati odluku za sve tri zemlje jer ne podržava prijem Rumunije i Bugarske.

Austrija, tvrde ovi izori, brine zbog velikog rasta broja migranata koji bez adekvatne dokumentacije ulaze u teritoriju EU, koristeći Balkansku rutu. Prva stanica za iregularne migrante prema toj ruti je upravo Austrija.

Rumunija i Bugarska čekaju da budu deo Schengen zone od 2011. godine. Evropska komisija (EK) je potvrdila da su obe zemlje ispunile uslove za prijem u Schengen, međutim ova preporuka nije naišla na podršku država članica koje donose konačnu odluku.

Odluka o prijemu u Schengen zonu se donosi jednoglasno.

Šta predstoji?

Prema planu Hrvatska bi od prvog januara 2023. ukinula unutrašnje kopnene granice, a od marta iste godine bi se ukinula i vazdušna granica.

Ulaskom Hrvatske u Schengen zonu, granice Hrvatske sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, postaju i spoljne granice Schengena.

Hrvatska ima najdužu kopnenu spoljnu granicu EU, a Schengen je najveća bezgranična zona na svetu. Broji 26 država članica od kojih četiri nisu punopravne članice EU, ali se smatraju pridruženim zemljama.

Država, koja želi biti deo Schengen zone, mora biti u stanju da u potpunosti sprovede šengenski zakonik, te u potpunosti kontroliše kopnenu, morsku i vazdušnu granicu EU.

Hrvatska je najmlađa članica EU koja se priključila Uniji u julu 2013. godine.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Twitter)