Skip to main content

Hrvatski srednjoškolci budućnost vide u inostranstvu

Jugoslavija 04. јун 2018.
< 1 min čitanja

Oko 53 odsto hrvatskih srednjoškolaca koji žele da studiraju smatra da je najpoželjnije mesto za život i rad van Hrvatske, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje o stanju i potrebama srednjoškolskog obrazovanja i preferencijama učenika.

Skoro 40 odsto učenika svoju budućnost vidi u nekoj od država članica EU, dok oko 14 odsto ispitanih sebe vidi u nekoj državi van EU.

Želja za odlaskom iz Hrvatske veća je medju uspešnijim učenicima, prenosi Tportal.

Oko 80 odsto učenika koji su učestvovali u istraživanju želi da studira, njih oko 15 odsto to još ne želi, dok samo njih nešto manje od četiri odsto ne želi da nastavi školovanje.

Velika većina učenika, od oko 86 odsto, svoju ličnu budućnost u sledećih 20 godina ocenjuje pozitivno i vrlo pozitivno, dok budućnost Hrvatske oko polovina ispitanih ocenjuje negativno ili vrlo negativno.

Većina ispitanih učenika smatra da je visoko obrazovanje izuzetno bitno, a 61 odsto učenika da su važniji od učenja faktori poput veza i snalažljivosti.

U istraživanju gupe naučnika za Agenciju za nauku i visoko obrazovanje u saradnji s Institutom za društvena istraživanja učestvovalo je više od 13.000 učenika iz 59 srednjih škola.

(Beta)