Skip to main content

Hrvatska: Zvižduci Milanoviću, ovacije generalima

Jugoslavija 05. avg 2013.
5 min čitanja

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izviždan je na središnjoj svečanosti obilježavanja 18.obljetnice vojno-redarstvene akcije „Oluja“ u Kninu.

Dok su nazočni skandiranjem pozdravili dolazak hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka, koji su oslobođeni u Hagu, te pljeskom odobravanja pozdravili govor general-bojnika u miru i sudionika „Oluje“, te ratnog zapovjednika 4. gardijske brigade Pauci Damira Krstičevića, obraćanje su prekidali zvižducima negodovanja i dobacivali „Ne dajte mu govoriti!“ i „Ne voliš ti Hrvatsku!“

Obraćajući se nazočnima, Milanović je poručio: „Hrvatska nije utemeljena na zločinačkom pothvatu, Hrvatska je zemlja koja je branjena po pravilima rata, s puno srca, malo oružja, malo streljiva, ali i s puno znanja“.

Podsjetio je kako je Hrvatska branjena na svom tlu ali, na težak način i na međunarodnom sudu u Nizozemskoj. „Trajalo je predugo i svaki dan koji su oni koji su tamo morali biti nakon rata, dug je kao godina“, ustvrdio je.

Naglasio je i kako nijedna članica od zemalja koje su danas Europa nije prošla ono što je prošla Hrvatska. „Po tome smo drukčiji, bolji i stavljeni na veću kušnju i kao ljudi, i kao građani i kao kršćani, kao susjedi i kao prijatelji. Zato me ovakve situacije dodatno inspiriraju da stvari nazivamo pravim imenom i da ono što je istina nazovemo tako, a ono što nije istina priznamo da nije istina, da onome tko nas kritizira kažemo da nije u pravu, da priznamo svoje greške ali i da kažemo da je naš put bio pravi put i nije imao alternative, da je bio put koji je bio nasilno uvjetovan i da smo mogli birati tako nešto ne bismo birali“, poručio je hrvatski premijer.

Premijer Hrvatske je kazao kako je iz te države nakon rata otišlo puno njezinih građana, ali kada danas gledamo regiju uništenu ratom i nepovjerenjem, jedino se ljudi vraćaju u Hrvatsku, u gradove poput Vukovara i Knina.

„Vjerom da je naš put ispravan i da drugog nije bilo. Na nama je da izgradimo ovu zajednicu u kojoj ćemo izgraditi temelje mira za barem nekoliko generacija, s vjerom u bolje sutra i vjerom da je već danas dobro, živjeli i živjela Hrvatska“, završio je svoj govor Milanović.

Bez osuda za zločine

Svečanim podizanjem hrvatske državne zastave na kninskoj tvrđavi u nazočnosti državnog vrha počelo je u prijepodnevnim satima obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 18. obljetnice vojnoredarstvene operacije „Oluje“.

U toj akciji su hrvatske snage pod kontrolu vratile teritoriju koju su nadzirali Srbi.

Srpski mediji navode da je u toj akciji prognano više od 200.000 ljudi, a preko 2.000 je ubijeno ili nestalo.

U nedjelju je u Beogradu u Crkvi svetog Marka služen parastos žrtvama „Oluje“, a službi su prisustovali najviši državni i vojni zvaničnici, kao predstavnici izbjeglih i porodica stradalih.

Vladika Atanasije Rakita kaže kako Hrvatska, pred Bogom, slavi, a Srbi već osamnaesti put žale za svojom stradalom braćom.

U „Oluji“ su poginula 174 hrvatska vojnika i policajca, a više od 1.400 ih je ranjeno.

„Mnogi ponosni branitelji iz godine u godinu dolaze u Knin, gdje se 5. kolovoza 1995. ovdje na kninskoj tvrđavi, točno u podne zavijorila hrvatska zastava. No, za zločine počinjene za vrijeme ‘Oluje’ i nakon nje još nitko nije pravomoćno osuđen. Dosad su ekshumirani posmrtni ostaci 941 osobe“, javila je iz Knina reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Bivša predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor izjavila je kako nije dobro što se u Kninu zviždalo Milanoviću.

„Postoji puno načina za izražavanje nezadovoljstva državnom politikom, a najbolje mjesto za to su biračke kutije, odnosno birački listići, a nikako na Dan pobjede koji pripada svima nama“, rekla je Kosor.

Rekla je i da zna kako se Milanović danas osjećao. „Bez obzira slažemo li se ili ne u vezi politike, mislim da nije mjesto u Kninu, pogotovu nije mjesto za izražavanje neprijateljtsva iz gomile“, rekla je Kosor.

Po njenim riječima, zbog zviždanja je „bilo neugodno i generalima koji su danas prvi put nakon tolikih godina u Kninu“.

Josipović: Hrvatska je zemlja za sve građane

Predsjednik Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović kazao je da je „Oluja“ bila „u vojničkom smislu vrhunski provedena akcija.

On je posebno čestitao Gotovini, rekavši da je „Oluja“ omogućila slobodu, demokraciju i mirnu reintegraciju.

„Kada govorim da treba pobijediti u miru znači da treba pružiti ruku i onima koji su bili na drugoj strani, treba prepoznati da su Hrvatsku voljeli i vole i pripadnici nacionalnih manjina u RH, te treba prepoznati da je Hrvatska zemlja koja je otvorena svim svojim građanima i takva mora i ostati, a ona će takva i ostati jer je demokratska i europska“, naglasio je Josipović.

I Josipović je dočekan zvižducima kada je spomenuo pružanje ruke „onima na drugoj strani“.

Dodao je kako pobjeda u miru znači i uspostaviti pravnu državu, te učiniti Hrvatsku prosperitetnom europskom zemljom.

„Vjerujem u Hrvatsku jer gledam vas branitelje, ali i one koji nose slike svojih najmilijih“, poručio je hrvatski obećavši kako neće ostati neotkrivena i neistražena sudbina niti jednog nestalog.

General-bojnik u miru Damir Krstičević prisjetio se svih onih koji su se žrtvovali za Hrvatsku.

„Ne smijemo zaboraviti da su kao svoju domovinu Republiku Hrvatsku branili i brojni odani sinovi našeg naroda u BiH, mnogi odani Srbi, Muslimani, Albanci i nekoliko stotina stranaca“, podsjetio je Krstičević.

Prisjetio se generala koji su do 16. studenog 2012. vodili, kako je rekao, dva rata. „Domovinski rat i rat za istinu na sudu u Hagu i u oba su pobijedili, te dokazali da je hrvatski narod vodio pravednu borbu za slobodu i neovisnost. Na njihovim primjerima trebamo nastojati graditi nacionalni konsenzus oko temeljnih stvari kao što je Domovinski rat“, naglasio je.

Kninska crkvena zvona oglasila su se u 9 sati i 43 minute, označivši točno vrijeme kada su na današnji dan prije 18 godina hrvatske snage ušle u Knin, čime je bila završena vojno-redarstvena operacija „Oluja“.

Po završetku podizanja zastave kninsku je tvrđavu u brišućem letu preletio vojni zrakoplov MIG 21, a zatim je ispaljeno 18 plotuna u znak 18. obljetnice „Oluje“.

Ove su godine, prvi put, na kninskoj tvrđavi postrojene i počasne postrojbe, koje su nakon podizanja državne zastave s tvrđave krenule u mimohod u središte Knina. U mimohodu sudjeluju pripadnici Oružanih snaga RH, policije, branitelsjkih udruga i državni dužnosnici.

Četverodnevna akcija

Operacija Oluja je vojno-redarstvena akcija koja je trajala četiri dana, poslije koje je Hrvatska, kako se tumači u toj zemlji, povratila svoj teritorijalni integritet.

Akcija Oluja započela je 4. augusta 1995. godine, kada je Hrvatska vojska osvojila Sveti Rok nedaleko od Knina, koji se našao u njihovom okruženju, a zauzeto je i više gradova i sela na širem području.

Tačno u podne u subotu 5. augusta na kninskoj se tvrđavi zavijorila 20-metarska hrvatska zastava što je označilo zauzimanje Knina kao centra i simbola srpske pobune.

Hrvatske snage su pod svoju kontrolu stavile i Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrlika, Primišlje kraj Slunja te više saobraćajnica, a osvojena je i Dubica, te su hrvatske snage došle na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

Idući dan, 6. augusta, hrvatske su snage zauzele Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenicu, Slunj i Plitvice, a već 7. augusta tadašnji hrvatski ministar obrane Gojko Šušak objavio je završetak akcije Oluja u bivšim sektorima sjever i jug.

Za samo 84 sata hrvatske vojne i policijske snage preuzele su kontrolu nad nešto manje od 10.500 kvadratnih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u Bosni i Hercegovini te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske, pišu hrvatski mediji.

Prvi Srbin koji je prisustvovao proslavi Dana pobjede u Kninu bio je predsjednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula, koji je prošle godine iz Knina poručio da „svi treba da se izvine za sve zločine“, prenosi Tanjug.

U znak zahvale hrvatskim braniteljima se od 2008. godine uz državni blagdan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. augusta slavi i kao Dan hrvatskih branitelja.

Svečanost završava navečer, nakon humanitarne nogometne utakmice „Hrvatsko srce za Knin“ koja će se odigrati između reprezentacija Hrvatskoga sabora i pripadnika 4. i 7. gardijske brigade na stadionu HNK Dinare s početkom u 18:40 sati.

(Al Jazeera)