Skip to main content

Hrvatska otpisala dugove za više od 150.000 građana

Jugoslavija 23. јул 2018.
2 min čitanja

Hrvatska je otpisala dugove za više od 150.000 blokiranih građana koji su državi i s njom povezanim pravnim osobama dugovali do 10.000 kuna (1.360 eura) plus kamate, objavljeno je u Zagrebu.

Premijer Andrej Plenković izjavio je novinarima da su dugovi otpisani na osnovu novog Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama koji su imali dug do 10.000 kuna plus kamate, s tim da je na taj način potpuno deblokirano 6.248 građana.

Iznos otpisanog duga je 1,338 milijardi kuna.

Plenković je rekao da je riječ o prvoj u nizu mjera čiji je cilj da da se olakša položaj građana koji su blokirani duže vremensko razdoblje, odnosno da se smanji broj blokiranih kojih je u maju bilo više od 326.000, pri čemu je iznos njihovog duga iznosio oko 43,6 milijardi kuna bez kamata.

„Tokom proteklog vikenda, bez ikakve inicijative blokiranih sugrađana, Finansijska agencija krenula je u sprovođenje zakona i uspešno sprovela prvu mjeru. Izvršen je otpis duga za sve građane koji su ispunjavali uslove, njih 150.474“, rekao je premijer na konferenciji za medije.

Najviše građana kojima je država otpisala dug je u Zagrebu i to njih 28.743, u Splitu ih je 4.302, u Osijeku 3.701, a u u Rijeci 3.842.

Riječ je o otpisu dugova prema državi ili pravnim osobama kojima je država jedini osnivač ili isključivi vlasnik, kao što su Hrvatska radiotelevizija ili Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Premijer je rekao da je otpisan dug u iznosu od 1, 338 milijardi kuna, od čega više od 846 miliona kuna glavnice i 492 miliona kuna kamata.

„Ispunjenje dugova standard je kojeg se moramo pridržavati i koji se treba poštovati, jer je to jedno od osnovnih načela obaveznih odnosa… Međutim, isto tako smo Vlada koja je svjesna teškog stanja u kojem se našao dio naših sugrađana“, rekao je premijer.

Nedavno usvojeni paket zakona predviđa i pojednostavljenje stečaja potrošača gdje će se, u fleksibilnijem postupku, dugotrajno blokiranim građanima za iznos glavnice do 20.000 kuna pružiti mogućnost da se oslobode obaveza.

Zakon stupa na snagu početkom 2019. i obuhvatio bi više od 80.000 blokiranih, precizirao je premijer.

Hrvatski premijer je apelovao i na jedinice lokalne samouprave i privatne poverioce da na isti način otpuste dugove blokiranih građana, rekavši da su u tu svrhu previđene i porezne olakšice.

(Slobodna Evropa)