Skip to main content

Hrvatska: Manje nepismenih, najčešća imena Ivan i Marija

Jugoslavija 27. jul 2013.
< 1 min čitanja

Broj nepismenih u Hrvatskoj opada, raste broj visokoobrazovanih i informatički pismenih, najčešće muško i žensko ime su Ivan i Marija, a prezime Horvat, pokazuju danas predstavljeni rezultati poslednjeg popisa rađenog pre dve godine.

Prema podacima popisa koji govore o stepenu školovanosti, pismenosti i najčešćim imenima i prezimenima, u Hrvatskoj je nepismeno 0,8 odsto stanovništva starijeg od 10 godina.

Najviše nepismenih je među ženama starijim od 75 godina iz ruralnih krajeva.

U odnosu na popis rađen deset godina ranije, nepismenih je manje za jedan odsto.

Najviše ih je u Šibensko-kninskoj županiji, a potom u Vukovarsko-sremskoj i Požeško-slavonskoj. Najmanje nepismenih je u Zagrebu, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, objavio je Državni zavod za statistiku na konferenciji za novinare.

Osnovnu školu završilo je 30,8 odsto stanovništva, srednju 52,6 odsto, dok je visokoobrazovanih 16,4 odsto, među kojima više žena nego muškaraca.

Na popisu iz 2001. bilo je 12 odsto visokoobrazovanih.

Rezultati popisa pokazuju da se oko 57 odsto građana koristi internetom, a 53 odsto elektronskom poštom – među njima 1,7 odsto starijih od 75 godina.

Najčešće muško ime u Hrvatskoj je Ivan, a slede Josip, Marko, Stjepan i Tomislav, dok je među ženskim najčešće Marija, pa Lana i Ivana.

Posle prezimena Horvat, najčešća su Kovačević i Babić.

(Beta)