Skip to main content

Hrvatska: Država otkupila Vjesnikov brend, ali nema blage što će s njim

Jugoslavija 17. jul 2013.
< 1 min čitanja

Nedavno je u Novinaru, glasilu Hrvatskog novinarskog društva objavljeno kako je Ministarstvo kulture za brend ugaslog dnevnog lista Vjesnik platilo sto tisuća kuna čime je preuzelo i Vjesnikovu arhivu kojom upravlja Hrvatski državni arhiv i koja bi uskoro, nakon što je arhivisti srede, trebala biti dostupna javnosti.

To je već i ranije najavio Milan Živković iz Ministarstva kulture, kada je u Poslovnom dnevniku kazao da će nedigitalizirana novinska baština Vjesnikove dokumentacije biti već u lipnju ove godine dostupna korisnicima čitaonice Arhiva, koji će pokrenuti i njenu digitalizaciju.

Podsjetimo, stečajni postupak Vjesnika je pred završetkom, a kad on bude dovršen, tvrtka Narodne novine Press d.o.o. više neće biti u sudskom registru. Prema izjavi stečajnog upravitelja Maroja Stjepovića objavljenoj u Novinaru, nema izgleda za nastavak poslovanja Vjesnika, kao ni za naplatu vjerovničkih potraživanja. Navodi se da je Vjesnik ukupno dužan 32,8 milijuna kuna, od čega bivši zaposlenici traže 17,8 milijuna, tiskara Vjesnik 6,5 milijuna i Ministarstvo financija 4,5 milijuna kuna za doprinose. Uz 3,2 milijuna kuna, koliko su bivši zaposlenici dobili od Agencije za osiguranje radničkih potraživanja, radnici će dobiti još jedan manji iznos.

Ministarstvo: U EU ne postoje državne novine, ali možemo koristiti brend

‘Brand Vjesnik Ministarstvo kulture je otkupilo jer ga smatra dijelom kulturne, tj. medijske baštine RH. Cijenu je odredio stečajni upravitelj.
Prema propisima EU nije moguće postojanje tzv. državnih novina, ali mogućnost upotrebe branda (npr. nagrada Vjesnik) uvijek će biti vođena idejom zaštite novinske baštine’, odgovorila je tportalu Nataša Petrinjak, glasnogovornica Ministarstva kulture.

(Tportal)