Skip to main content

Hoti: Nema sporazuma bez razjašnjavanja sudbine nestalih osoba

Info 24. jul 2021.
< 1 min čitanja

Novoimenovani šef Komisije Vlade Kosova za nestale osobe Andin Hoti izjavio je da je spreman da se suoči sa srpskom stranom u pronalaženju nestalih, među kojima je i njegov otac Ukšin Hoti.

Kako je objavio prištinski list Koha ditore, Hoti je rekao da imenovanje na ovu značajnu funkciju u Vladi Kosova vidi kao moralnu obavezu da „da sve od sebe“ za rasvetljavanje sudbine nestalih.

„Shvatio sam kao moralnu i nacionalnu obavezu da dam svoj doprinos, da dam sve od sebe kako bih razjasnio sudbinu nestalih osoba, ne zbog činjenice da se moj otac smatra nestalim, već zbog činjenice da Kosovo još ima ozbiljnu ranu koju nosi sa sobom već 22 godine, i da 1.632 porodice i dalje pate i imaju otvorenu ranu zbog ovog pitanja“, kazao je Hoti.

Na osnovu sopstvenog porodičnog iskustva, Hoti je rekao da se i dalje svaka od ovih porodica budi sa nadom da će dobiti vest o tome kakva je sudbina člana porodice koji je nestao tokom „poslednjeg rata“ na Kosovu.

„U ovom slučaju, jedina adresa nestalih je Srbija, Vlada Srbije, jer znamo da je genocid koji se dogodio na Kosovu izvršila tadašnja vlada Srbije. Mi ćemo kao delegacija pokušati da sarađujemo sa njihovom vladinom Komisijom za nestale osobe, tako da Srbija, uz međunarodni pritisak, za koji se nadamo da će se povećati, otvori arhive poslednjeg rata na Kosovu“, rekao je Hoti.

(Beta)