Skip to main content

Hofman: Evropa mora hitno da se pripremi, sledeće Putinove mete su Moldavija i baltičke zemlje

Planeta 20. дец 2023.
< 1 min čitanja

"Rusija je prešla na ratnu industriju"

Posle Ukrajine, sledeće mete Kremlja mogle bi da budu Moldavija i baltičke zemlje, upozorio je načelnik belgijske vojske Mišel Hofman, prenosi Politico.

Rusija je „već pokazala da ima volju da napadne suseda“, rekao je Hofman za belgijske novine VRT tokom posete belgijskim vojnicima stacioniranim u Rumuniji.

Jezik ruskog predsednika Vladimira Putina „uvek je dvosmislen. Apsolutno je moguće da će kasnije imati i druge ideje. Bilo na jugu u Moldaviji ili u baltičkim državama“, rekao je on.

Smatra da „Evropa mora hitno da se pripremi i jasno stavi do znanja da može da se brani“ i da će „…u protivnapad, ako bude potrebno“, rekao je Hofman, koji je načelnik odbrane belgijskih oružanih snaga.

Ukrajina se brani od Putinove invazije u punom obimu, koja je počela u februaru 2022. i ne pokazuje znake da jenjava uprkos žestokom otporu kijevskih snaga.

„Rusija je prešla na ratnu industriju“, dodao je Hofman. Čak i ako se čini da su moskovske snage u ovom trenutku oslabljene zbog rata protiv Ukrajine, ova slabost je „privremena“, rekao je on.

Ako Rusija pobedi u ratu, „na kraju će regenerisati ratnu mašinu i obnoviti svoje oružane snage“, upozorio je načelnik vojske.

Moldavija je sused Ukrajine, a jedan od njenih regiona – Pridnjestrovlje – podržava Kremlj. Funkcionisala je kao nepriznata država od raspada SSSR-a, zadržala je svoju zastavu srpa i čekića iz sovjetskog doba i koristila ruski kao službeni jezik.

Zapadno od Kremlja, baltičke zemlje zaštićene su zajedničkom odbrambenom klauzulom NATO-a – a napad Putinovih trupa na Estoniju, Letoniju ili Litvaniju mogao bi da izazove širi sukob.

(Danas, arhivska foto: Beta-AP)