Skip to main content

HNV: Novi etnički motivisan napad na pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji

Info 06. avg 2021.
< 1 min čitanja

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u Srbiji saopštilo je danas da im je prijavljen “novi napad” na pripadnike hrvatske zajednice, ovoga puta u Subotici.

“Napad se dogodio 2. avgusta, u jutarnjim satima u subotičkom prigradskom naselju Aleksandrovo, kada je nepoznati muškarac nasrnuo na Z. B. (51), stežući ga za vrat i bacajući ga na zemlju. Prethodno je napadač prišao automobilu sa zagrebačkim registracijama u kojem su se nalazili rođaci Z. B. od kojih su njih petoro državljani Hrvatske s prebivalištem u Hrvatskoj. Nepoznati napadač je, uz najgnusnije uvrede na nacionalnoj osnovi, prvo nasrnuo na putnike u automobilu zagrebačkih registracija poručujući im kako će ‘poklati sve ustaše’ i psujući ‘majku ustašku’”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je na pitanje Z. B. zbog čega to radi, fizički nasrnuo na njega i lakše ga povredio, dok je napadnuti Z. B. nakon toga kontaktirao policiju koja je izašla na teren i napravila uviđaj, ali Z. B. nije dobio zapisnik s uviđaja.

“Ističemo kako je ovo još jedan u nizu napada koji se događaju spram pripadnika hrvatske manjine u, za koji verujemo da je prouzročen i kontinuiranim negativnim medijskim napisima o Hrvatima u srbijanskim medijima. Ovakav slučaj slikovito pokazuje u kakvim uslovima pripadnici naše zajednice žive i čemu znaju biti izloženi”, piše u saopštenju.

Zahtevali su od policije i tužilaštva hitnu i primerenu reakciju kako bi se žrtva zaštitila, ali i kako bi se pokazalo da je Srbija sigurna država za njene građane drugih nacionalnosti.

“Dodatno smo zabrinuti jer se napad dogodio u jednom multietničkom mestu kao što je Subotica koja je i kulturni centar hrvatskoga naroda i hrvatskih institucija u Srbiji”, naveo je HNV.

(Autonomija)