Skip to main content

Hiljade protestovale u Gruziji protiv zakona o „stranim agentima“

Planeta 07. mar 2023.
< 1 min čitanja

Tekst zakona podsjeća na sličan zakon usvojen u Rusiji 2012. godine i koji je Kremlj naširoko koristio za represiju nad medijima, opozicionim organizacijama i kritičarima vlasti

Nekoliko hiljada ljudi protestovalo je u utorak u Gruziji protiv kontroverznog prijedloga zakona o „stranim agentima“ koji su kritičari vlasti osudili kao sredstvo zastrašivanja medija i nevladinih organizacija.

Policija je upotrebila suzavac i vodene topove protiv demonstranata koji su se okupili ispred parlamenta nakon što su poslanici usvojili prijedlog zakona u prvom čitanju.

Demonstranti su protestovali protiv zakona koji predviđa da se organizacije koje dobijaju više od 20 posto sredstava iz inostranstva registruju kao „strani agenti“.

Taj tekst podsjeća na sličan zakon usvojen u Rusiji 2012. godine i koji je Kremlj naširoko koristio za represiju nad medijima, opozicionim organizacijama i kritičarima vlasti.

Predsjednica Gruzije Salome Zurabišvili je na televiziji iz New Yorka rekla da je na strani demonstranata.

„Vi danas predstavljate slobodnu Gruziju koja svoju budućnost vidi u Evropi i koja neće dozvoliti nikome da joj ukrade tu budućnost“, rekla je predsjednica, koja je zatražila povlačenje zakona i obećavala da će iskoristiti pravo na veto.

Međutim, taj veto mogla bi osporiti vladajuća partija Gruzijski san, koja kontroliše više od polovine mjesta u parlamentu.

Gruzija, mala bivša sovjetska republika na Kavkazu, ima ambicije da se pridruži EU i NATO-u, ali je nekoliko poteza vlade nedavno bacilo sjenku na te težnje i izazvalo sumnju u njene veze sa Kremljom.

Sjedinjene Države „pomno prate dešavanja u Gruziji“ posljednjih sati, saopštio je u utorak američki State Department.

Portparol State Departmenta Ned Price rekao je novinarima da će SAD nastaviti pratiti situaciju u Gruziji, te naglasio da bi mirnim demonstrantima trebalo omogućiti da pravo na proteste.

Evropska unija je upozorila Gruziju da bi usvajanje ovog zakona negativno uticalo na evropske integracije te zemlje.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell kazao je da je nacrt tog zakona „veoma loš razvoj događaja“ za zemlju.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)