Skip to main content

Hiljade na protestu protiv Orbanove vlade

Planeta 23. okt 2022.
< 1 min čitanja

Nastavnici i studenti protestuju za veće plate i za pravo na štrajk

Hiljade Mađara, uključujući nastavnike i studente, marširali su 23. oktobra Budimpeštom u znak protesta protiv vlade, zahtijevajući veće plate za prosvjetne radnike i obuzdavanje rastuće inflacije.

Šetajući mostom na Dunavu, demonstranti su držali transparente poput “Orban se gubi” i “Nema učitelja, nema budućnosti”, nekoliko sati nakon što je premijer Viktor Orban obećao da će očuvati ekonomsku stabilnost i zadržati gornju granicu računa za električnu energiju u domaćinstvima, dok EU klizi u “ekonomsku krizu”.

Demonstranti navode da je Vlada iznevjerila prosvjetne radnike dajući im oskudne plate, dok je inflacija, koja je u septembru dostigla 20 posto i još raste, postala nepodnošljiva.

Nastavnici i studenti protestuju za veće plate, pronalazak rješenja za sve veći manjak nastavnika, te za pravo na štrajk.

Dok je zemlja obilježavala godišnjicu ustanka protiv sovjetske vlasti 1956. godine, Orban, koji je u aprilu ponovo izabran za četvrti uzastopni mandat, rekao je ranije 23. oktobra da će naredna godina predstavljati izazove sa ratom u susjednoj Ukrajini.

“Rat na istoku i ekonomska kriza na zapadu”, rekao je Orban pristalicama u Zalaegerszegu, oko 200 km zapadno od Budimpešte, dodajući da je došlo do “finansijske krize i ekonomskog pada u EU”.

“Godine 1956. naučili smo da je jedinstvo potrebno u teškim vremenima… sačuvat ćemo ekonomsku stabilnost, svi će imati posao, možemo braniti šemu ograničenja na računima za energiju, a porodice neće ostati same.”

Ograničenja na računima za gas i struju bila su ključna tačka Orbanove politike, ali su troškovi povećani ove godine zbog rastućih cijena energije, što opterećava državni budžet.

(Radio Slobodna Evropa)