Skip to main content

Hiljade građana BiH poručilo političarima: Nismo budale

Jugoslavija 12. jun 2013.
4 min čitanja

Nekoliko hiljada građana okupilo se u utorak ispred Zgrade zajedničkih institucija u Sarajevu, gdje su smješteni državni parlament i Vijeće ministara. Traže od državnih zastupnika da hitno usvoje zakon o jedinstvenom matičnom broju, te da osnuju fond za liječenje teško bolesne djece, koji će dijelom oni i finansirati. Na skupštinskom platou danas su se mogle čuti pjesme poput one „Djeca su vojska najača“, a uz zviždaljke u obliku dječije cucle, koja je i zvaničan znak ovih protesta, političarima su još jednom poručili da su nezadovoljni njihovim neradom.

Djeca koja kredom crtaju srce na platou bosanskohercegovačkog parlamenta, šareni baloni, igračke, dječije pjesme, majke sa bebama – neobična je koreografija protesta. No, upravo je takva bila u utorak u Sarajevu. Hiljade građana došlo je još jednom ponoviti bh. političarima: Morate usvojiti zakon o jedinstvenom matičnom broju, morate raditi posao za koji ste više nego dobro plaćeni.

Jedan od brojnih roditelja koji su sa svojim djecom došli iskazati svoje nezadovoljstvo bio je i otac dječaka Džana:

Mi nismo budale. Zamislite dvoje mladih roditelja koji dobiju dijete, nedajbože bolesti, da ne mogu svoje dijete liječiti zato što nemaju matičnog broja, zato što nemaju zdravstvenu knjižicu, zato što nemaju dokument sa kojim mogu otići ljekaru – a sve zbog toga što neko sjedi u ovoj zgradi ovdje i što namišlja kako će nas podijeliti.“

Demonstranti ne traže samo usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju. Oni zahtijevaju da se na državnom nivou oformi fond za liječenje teško bolesne djece, ali i da državni parlamentarci 30 posto svojih primanja odvoje za taj fond. Jedna od aktivistica danas je bh. političarima javno poručila:

Ostaćemo na ovom trgu sve dok se ova dva zahtjeva ne ispune. Ostaćemo sve do kraja njihovog mandata ako treba, ali se fond mora osnovati i svi moraju uplaćivati svoj procenat.“

Sve je počelo oko neusvajanja zakona o jedinstvenom matičnom broju, no građani širom Bosne i Hercegovine imaju brojne razloge za nezadovoljstvo. Sarajlijama su se danas na skupštinskom platou pridružili i građani Mostara, Zenice, Goražda. Iz Banje Luke sa još 20, kako kaže, svojih prijatelja došao je Milenko Kindl:

Došli smo da damo podršku građanima Sarajeva u njihovoj borbi da očuvamo jednakost, da očuvamo jedinstvenu državu. Došli smo i da pokažemo da pojedini političari iz RS lažu kada kažu da se Srbi ne osjećaju sigurnim u Sarajevu – jer evo vidite, ja sam ovdje, moje kolege iz Banjaluke su ovdje i svi su nas dočekali kao najrođenije.

Iz Mostara je na proteste došla Aldina Lipovac:
Ono što su pokušali mediji i političari da nametnu neku političku priču – e, ne! Mi smo pokazali da tu nema nikakve politike, da mi ne obaraćamo pažnju ko je kakvog identiteta, da nama nije bitno odakle je dijete. Nama je bitno da to dijete dobije broj.

A iz Prijedora Goran Zorić:
Negdje vidim veću specifičnu težinu mene kao nekoga ko dolazi iz manjeg entiteta – da se pokaže da ovo nema veze ni sa kakvim podjelama, ni sa kakvim nacionalnostima.

Građani su još ranije javno poručili da ne žele iza sebe nijednu političku partiju, ali i nijednu nevladinu organizaciju. Ovakav stav podržava i profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravko Grebo. I njega smo zatekli pred državnim parlamentom:

Odbijaju da imaju lidera, odbijaju da im se bilo ko stavi na vrat. Ali, generalno da podržim dvije stvari. Prvo da podržim taj aktivizam koji se nakon 20 godina hibernacije probudio i da kažem da sam i ja jedan od tih ljudi koji su građani. Drago mi je da je ovoliko mladog svijeta. Oni su konačno shvatili da njihova sudbina i sudbina ove zemlje jeste ipak u njihovim rukama.“

Revoltirani nekim od izjava bosanskohercegovačkih političara nakon blokade državnog parlamenta i okupljanja pred Skupštinom BiH u posljednjih šest dana, građani su danas nosili njihove karikature, ali i parole među kojima se izdvaja i ona „Imamo i mi za vas broj“, ukrašena karikaturom robijaša. Građanin Sarajeva Mladen Jeličić Troka, duhovito je, aludirajući na pređašnje izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da građani ne izlaze na ulice do 2014. godine, za govornicom poručio:

Ja vas molim, ko god ima vikendicu a ne koristi je, ko god ima kuću a ne koristi je, da dozvolite gospodinu Bakiru Izetbegoviću da bude u saburu do 2014. godine.“

Mladen Jeličić, koji je, kako je danas rekao, sam prošao golgotu prikupljanja novca za svoje bolesno dijete. Pred skupštinom je kaže bio poslednji put 1992. godine na demonstracijama protiv rata – i do danas je vjerovao da nikada više tu neće doći:

Sad sam došao ovdje jer mislim da je kraj nacionalističkom ludilu u BiH.

Brojne javne ličnosti bile su u utorak uz građane, koji od političara samo traže da rade svoj posao.

Među njima je bio i muzičar Damir Imamović:

Mi smo pokazali da smo u stanju odbiti pokušaj političara da po ko zna koji put ono što je glas građana spinuju, prebace i interpretiraju kao nacionalistički ispad. To je, mislim, najvažnija stvar. Ne samo da smo uspjeli – ja dobijam pozive od mojih prijatelja iz Pariza, iz Vošingtona, iz Skandinavije, iz medija. Zovu me i pitaju me:’Je li moguće?’“

Demonstranti su se razišli nešto iza 18 sati. Bosanskohercegovačkim parlamentarcima dali su rok do 30. juna da usvoje Zakon o JMBG. Do tada će se svaki dan, simbolično, u pet do 12 sati sastajati na “kafi za JMBG” ali ne ispred zgrade Parlamenta BiH kako su to činili do sada, već preko puta, jer, kažu, ne žele da ometaju parlamentarce u radu.

(Selma Boračić, Marija Arnautović, Slobodna Evropa)