Skip to main content

Hil: Srbija da odluči da li će dozvoliti ostrašćenom diktatoru iz Moskve da je sputava

Info 08. авг 2023.
2 min čitanja

"Srbija je suočena sa generacijskim izborom"

Ambasador SAD Kristofer Hil je početkom ovog meseca na društvenim mrežama objavio spot o „zapadnim vrednostima“, a u kojem se pojavljuju premijerka Srbije Ana Brnabić, ambasador Marko Đurić i vlasnik TV Pink Željko Mitrović.

Spot je izazvao mnogo reakcija u javnosti kao i na društvenim mrežama, a najčešće reakcije su bile kako nosioci vlasti i promoter ruske propagande, a kako je Mitrović označen u mnogobrojnim komentarima, mogu biti promoteri zapadnih vrednosti u Srbiji.

Zbog toga je nova.rs uputila pitanja amasadoru SAD, a na koja je on odgovorio objedinjeno, u jednom tekstu.

– Kakve su reakcije na spot koji ste vi objavili na društvenim mrežama, a u kojem se kao promoteri zapadnih vrednosti, između ostalih, pojavljuju Marko Đurić, Ana Brnabić i vlasnik TV Pink Željko Mitrović?

– Kako predstavnici vlasti koji targetiraju neistomišljenike, uključujući nezavisne medije i novinare koje nazivaju stranim plaćenicima, saradnicima CIA…. mogu biti relavantni promoteri zapadnih vrednosti?

– Čini se da je građanski deo javnosti posebno negativno reagovao na pojavljivanje vlasnika TV Pink Željka Mitrovića u spotu. Reč je o televiziji na kojoj se promoviše ruski uticaj i targetiraju građani Srbije. Šta imate njima da poručite?

Tekst prenosimo u celini:

„Srbija je suočena sa generacijskim izborom: da li da se u potpunosti integriše i razvija kao ravnopravan član evropske zajednice ili da dozvoli ostrašćenom diktatoru sa zabludama imperijalne veličine iz Moskve, da nastavi da je sputava, predstavljajući se kao balansirajuća sila – kao da mora postojati ravnoteža između pravog i pogrešnog izbora. Za Srbiju je to prilika da konačno obezbedi mesto koje joj pripada u Evropi i uživa u prednostima koje to donosi, dok Rusija nudi samo ekonomsku zavisnost i izdaju osnovnih ljudskih vrednosti koje svi delimo.

Zato što je taj izbor veoma važan i zato što mi je stalo do napretka Srbije, mislim da pitanje zapadne orijentacije Srbije prevazilazi politiku. Proevropski pokret u Srbiji mora da bude pokret „velikog šatora“, kako mi to kažemo u Americi. Mora da ima mesta za sve. Kad čujem da bilo ko u Srbiji – posebno oni koji privlače brojnu publiku, a pogotovo ako je ta publika neodlučna – kaže da je Srbija zapadna zemlja i da njen budući prosperitet zavisi od dubljih evroatlantskih integracija, mislim da je to poruka koju vredi ponoviti.

Nije na meni kao stranom diplomati da se bavim unutrašnjom politikom Srbije. Ovde sam da razgovaram sa svima: predstavnicima Vlade, opozicije, medija i javnosti. Takođe nije na meni da dovodim u pitanje nečiju iskrenost. Kada neko kaže da je Srbija zapadna zemlja, da su prednosti te orijentacije sada opipljive i da je njena najbolja moguća budućnost u Evropi, to je poruka sa kojom ću se uvek složiti, i nastaviću da je širim koliko god mogu. Radiću sa svima u Srbiji koji su posvećeni tome da ta vizija budućnosti postane stvarnost. Ulozi su jednostavno preveliki da bi isključili bilo koga ko govori jasnim glasom o najvažnijem pitanju našeg vremena“, navodi se u odgovoru.

(N1/Nova.rs,foto: Beta)