Skip to main content

Hil: Razmatraju se dalji koraci nakon događaja u Banjskoj

Autonomija 26. sep 2023.
2 min čitanja

Svećlja optužio predsednika Srbije da, preko Srpske liste i Radoičića, stoji iza terorističke akcije protiv pravnog i ustavnog poretka Kosova

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je u Beogradu da je eskalacija nasilja u Banjskoj na Kosovu „tragičan događaj“ te da se razmatraju dalji koraci.

„Svi moramo da osudimo ubistvo člana Kosovske policije i uvek žalimo za gubitkom života, ali moramo da nastavimo sa političkim procesom. Odvijaju se procesi kako da se podstakne dijalog“, rekao je Hil na javnoj debati „Promenjeno geopolitičko okruženje i izazovi međunarodnom pravnom poretku“.

Hil je rekao i da diplomatski proces mora da bude ojačan u narednim danima i nedeljama.

„Ova situacija je tretirana veoma ozbiljno i odvijaju se brojni razgovori koje dalje korake treba preduzeti“, rekao je on.

Svećlja tvrdi da je Milan Radoičić s napadačima kod manastira Banjska

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja objavo je na Fejsbuku snimak sa nadzorne kamere, na kojem se vidi grupa napadača u konaku izvan zidina manastira Banjska, među kojima je, prema Svećljinim rečima, i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić.

Radoičić je bio vođa ove terorističke grupe i napada u kojem je ubijen policajac Afrim Bunjaku. Ovo je još jedan dokaz njegove terorističke aktivnosti (…) Potpredsednik Srpske liste je vođa terorističkog napada i grupe terorista“, napisao je kosovski ministar na Fejsbuku.

On je optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da preko Srpske liste i Radoičića, stoji iza, kako je rekao, terorističke akcije protiv pravnog i ustavnog poretka Kosova.

„Dakle Srpska lista svoje učešće na Kosovu vidi samo na teroristički način. Nisu uspeli“, dodao je Svećlja.

Prema njegovim rečima, proglašavanje Dana žalosti u Srbiji i od strane Srpske liste u srpskim sredinama na Kosovu, predstavlja „pečat autorstva ove organizacije“.

Kosovski ministar je za prištinske medije u utorak rekao da se Radoičić i drugi povređeni, koji su uspeli da se vrate na teritoriju centralne Srbije, nalaze na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

On je na konferenciji za medije u ponedeljak rekao da je u jednom od zaplenjenih vozila marke mercedes, beogradskih tablica, pronađena i dokumenta Milana Radoičića.

Hovenier: Naoružana grupa na severu je bila obučena i organizovana

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenier (Jeffry Hovenier) rekao je da još uvek postoje nepoznanice u vezi napada na policiju Kosova 24. septembra, uz ocenu da tu grupu ljudi nisu činili građani koji su se spontano okupili „da izraze svoju zabrinutost“.

„Još uvek radimo na tome da shvatimo kako i ko je odgovoran i zašto. Ali videli ste snimke vojne opreme i planove koji su pravljeni. To nije bila grupa građana koja se spontano okupila da izrazi svoju zabrinutost. To je bila obučena i organizovana grupa. To implicira da iza njih stoji neka vrsta strukture, s obzirom na obuku i opremu. Želimo da se ovaj događaj razjasni i da oni snose odgovornost“, rekao je Hovenier novinarima, nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Na pitanje novinara da prokomentariše objavljeni snimak koji je objavio Svečlja, ambasador Hovenier je rekao da ne može ni da potvrdi, ni da demantuje njegovu autentičnost. Dodao je da u vezi dešavanja 24. septembra postojala dobra koordinacija između Kosova i predstavnika međunarodne zajednice.

„To je bila pretnja Kosovu, narodu Kosova i imalo je tragične posledice“, rekao je Hovenier.

Upitan šta očekuje od dijaloga Kosova i Srbije nakon napada na policiju, Hovenier je rekao da očekuje implementaciju sprovođenja Sporazuma o normalizaciji odnosa. Podvukao je da je „krhki mir“ upravo razlog zbog kog bi dve strane više trebale da se angažuju u procesu dijaloga, kojim posreduje EU.

(Beta, N1, RSE, Foto: facebook screenshot A. Kurti)