Skip to main content

Hil: Otkriti šta se dogodilo u Banjskoj – svakako ništa što bi pomoglo Srbima i Srbiji

Info 06. окт 2023.
2 min čitanja

"Put napred za Beograd i Prištinu vodi kroz dijalog"

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hill (Christopher Hill) izjavio je da je na Beogradu da odradi ozbiljnu istragu o nedavnom napadu u Banjskoj gde su poginuli kosovski policijac i tri napadača.

„Na Beogradu je da odradi ozbiljnu istragu i otkrije o čemu se tu radilo – sigurno ne o miru i stabilnosti za Srbiju, niti je to na bilo koji način pomoglo Srbiji i Srbima na Kosovu“, rekao je Hil za Juronjuz Srbija (Euronews).

Američki ambasador je rekao da je sada neophodno da se otkrije šta se zaista dogodilo.

„Video sam izjavu (Milana) Radoičića i ne razumem kako iko može misliti da je dobro za Srbiju da se upusti u ovakve aktivnosti – moramo otkriti šta se desilo, ko je bio uključen, mora odgovornost da se pronađe i da obezbedimo da se to ne ponovi – da se ovakva i tragična i opasna situacija ne ponovi“, dodao je on.

Upitan o mogućim merama protiv Srbije zbog dešavanja u Banjskoj, Hil je ponovio da je neophodno da se utvrdi šta se zapravo dogodilo.

„Kada je reč o merama protiv Srbije očigledno je da postoji želja da se sazna šta se desilo – šta je taj Radoičić tamo radio i zašto i da se odgovorni pozovu na odgovornost. Potreban je napor da se taj proces nastavi – kada postoji kriza i kad postoji zamena političkom procesu, opasne su stvari. Nama je potreban mir i stabilnost i najbolji način je da se vratimo dijalogu“, rekao je on.

Osvrnuo se i na to što su srpski pravosudni organi pokrenuli postupak protiv Milana Radoičića.

„Ono što vidim to je da je Radoičić optužen za neka ozbiljna krivična dela i rekao bih da je na tužiocima da o tome da govore. Imamo pitanje – kako da sprečimo da se to opet desi? Zašto bi neko pomislio da ulazeći na teritoriju Kosova, gomilajući oružje, izazivajući strah kod ljudi, provaljujući kroz vrata manastira, doprinosi miru i stabilnosti u ovom delu sveta“, naglasio je Hill.

Ambasador je demantovao da je doputovao do Novog Pazara helikopterom Vojske Srbije, navodeći da je bio u službenom vozilu ambasade.

Naglašava da put napred za Beograd i Prištinu vodi kroz dijalog.

„Znam da je to dosadno, znamo koji su elementi na stolu i moramo dati priliku gospodinu Lajčaku da završi započeto, da Srbi na Kosovu znaju kakva će im biti mogućnost, a da Kosovo ima priliku za internacionalizaciju. Postoje svi elementi za to, samo mora biti dovršen sporazum“, rekao je Hil.

Američki ambasador je dodao da se nešto mora učiniti sa obe strane, a za Srbe je to Zajednica srpskih opština (ZSO).

„Znam da je teško zbog ZSO, ali moramo da shvatimo da je to očigledan put da se napreduje. Možemo raspravljati o tome šta je to što treba prepustiti lokalnim građanima, ali im treba pružiti priliku da kontrolišu svoju budućnost. O tome se mora razmišljati u pregovorima – mora se učiniti nešto za obe strane“, kazao je on.

A kako bi se krenulo u tom pravcu, Hil poručuje da je neophodno održati izbore na Severu Kosova. Sa druge strane rekao je da bi Kosovo trebalo da dobije bolju perspektivu za svoj međunarodni položaj.

(Beta, Foto: Beta)