Skip to main content

Helsinški odbor: Vlast podstiče nacifikaciju društva

Građani 03. dec 2021.
< 1 min čitanja

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji optužio je danas vlast u Srbiji da podstiče “nacifikaciju” političkog polja i društva u celini i ocenio da je to kulminiralo tokom poslednjih mesec i po dana.

“Za sve brojnije nasilne incidente odgovorni su i državni organi, posebno policija”, naveo je Helsinški odbor u saoštenju za javnost.

Podsetili su da već duže vreme upozoravaju da su ekstremno-desničarske organizacije duboko inkorporirane u institucije i da nema ideološke razlike između vlasti i ekstremističkih desničarskih organizacija.

“Oni deluju sinhronizovano sa jedinstvene političke platforme koja destabilizuje zemlju, region i štiti finansijske interese vladajuće elite”, piše u saopštenju.

Dodaje se da napadi na potpredsednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić, kao i serija nasrtaja na aktiviste civilnog društva koji traže uklanjanje murala ratnog zločinca Ratka Mladića, pokazuju da ubrzano raste netrpeljivost prema političkim neistomišljenicima, ali i sve očitiji šovinizam prema pripadnicima nacionalnih i verskih zajednica u Srbiji.

“Zbog ovih poslednjih napada posebno su se na udaru našli Rumuni i Bošnjaci, a strepnje rastu i među Albancima, što potvrđuju i poslednji izveštaji Helsinškog odbora o manjinskim zajednicama u Srbiji”, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da je koordinisano delovanje policije i paralelnih državnih formacija bilo očigledno i prema demonstrantima na ekološkim protestima.

“S obzirom da se približavaju izbori, očigledno je da aktuelna vlast ide putem nasilja. Jer, sudeći po reakcijama vlasti raste i njihovo uznemirenje zbog pobune građana koja može neočekivano eksplodirati. Helsinški odbor skreće pažnju SAD i EU, pre svega, da su neophodne njihove jasnije poruke građanima Srbije da više neće tolerisati fašizaciju zemlje koja ugrožava ceo region”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)