Skip to main content

Helsinški odbor osuđuje pretnje Radi Trajković

Info 08. dec 2022.
< 1 min čitanja

"Zaštita Rade Trajković i drugih političkih ličnosti na Kosovu i njihovo nesmetano i slobodno političko delovanje od velikog je značaja za bezbednosne, političke i društvene prilike u toj zemlji, ali i za ceo region Zapadnog Balkana"

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava (CHO) najoštrije osuđuju pretnje Radi Trajković, koje plasiraju i promovišu pojedini režimski mediji u Srbiji, saopšteno je danas iz ovih organizacija.

„Smatramo da je zaštita Rade Trajković i drugih političkih ličnosti na Kosovu i njihovo nesmetano i slobodno političko delovanje od velikog značaja za bezbednosne, političke i društvene prilike u toj zemlji, ali i za ceo region Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da region Zapadnog Balkana, odnosno svaka od šest zemalja pojedinačno, mora naći društvene i političke snage da zaštiti aktiviste i političare koji se zalažu za mirno rešavanje otvorenih pitanja i problema, unutar institucija i u demokratskoj poceduri.

„Onima koji prete odgovaraju nasilje, linč i održavanje krize, ne samo na Kosovu, već i u drugim zemljama regiona. Vreme je da i međunarodna zajednica doprinese da se ekstremističkim politikama stane na put, jer to nas ne vodi u Evropu, već u politiku povlađivanja nacional-šovinizmu, čime smo uskraćeni za demokratsko, građansko i otvoreno društvo“, zaključuje se.

(Danas, foto: N1)