Skip to main content

Hedl: U medijima u Hrvatskoj nema vulgarnog obraćanja političkim suparnicima

Jugoslavija 17. avg 2017.
2 min čitanja

Osječki novinar Drago Hedl izjavio je da situacija u medijima u Hrvatskoj nije puno bolja u odnosu na Srbiju, ali da bar nema vulgarnog načina obraćanja medijskim i političkim suparnicima.

„Pratim medije u Srbiji, ima svetlih tačaka… Pratim rat Kurira i Informera i moram reći da je takav odnos nezamisliv u Hrvatskoj, kao i taj vulgaran način obraćanja medijskim i političkim suparnicima. Neću reći da je situacija u medijima u Hrvatskoj puno bolja, ali bar smo toga poštedjeni“, rekao je Hedl u intervjuu za nedeljnik „Novi magazin“.

Hedl je kazao da su mediji u regionu postali zarobljenici politike i da se bave dnevnom politikom, što je opasno jer i ljudi postaju taoci takvog nazovi novinarstva.

Govoreći o tome kolika je odgovornost novinara za takvo stanje duha i profesije, Hedl je rekao da je jasno da svako ima izbora i da se može reći „imam troje dece, kredit“, ali da niko ne može reći da je nešto morao napisati jer – nije morao.

„Može reći ‘čuj, ja ovo neću’, to je točka na kojoj se podela mora napraviti. Mogu razumeti kolegu koji nije spreman ući u bitku s moćnim političarom jer zna da će je izgubiti, ali ne i poginjanje glave, svi smo mi mogli svinuti kičmu, dobiti bolju poziciju, sinekure u ambasadama, što su neki radili. Ne zameram im, ali znam da to nije dobro i nemojmo govoriti da smo svi isti. Nismo“, rekao je Hedl.

Hedlu je sredinom jula poslanik u hrvatskom Saboru i funkcioner vladajuće Hrvatske demokratske zajednice ponudio mito koji je on odbio i potom objavio snimak razgvora.

„Naravno, ponudu sam odbio. Kako sam imao snimak razgovora, pustio sam da javnost čuje kakve zastupnike imamo u Saboru. Htio sam da se belodano vidi na kakve su sve načine spremni političari reagovati da bi zaustavili tekstove koji su negativni za njihov imidž u javnosti, njihov poslovni ugled i za sve ono što se veže uz politiku“, rekao je Hedl.

Kad je snimak objavljen poslanik je podneo ostavku na sve stranačke dužnosti, a nedavno mu je u Saboru ukinuo poslanički imunitet.

(Beta)