Skip to main content

Haški sud odbio da prevremeno oslobodi Stakića osuđenog na 40 godina zatvora

Info 23. dec 2021.
< 1 min čitanja

Predsednik sudskog Mehanizma u Hagu Karmel Ađijus (Carmel Agius) odbio je da na prevremenu slobodu pusti bivšeg predsednika opštine Prijedor Milomira Stakića, osuđenog na 40 godina zatvora zbog zločina nad Muslimanima i Hrvatima u tom gradu 1992.

Kako piše u današnjem saopštenju suda, vlasti Francuske, u kojoj Stakić služi kaznu, prethodno su obavestile sudiju Ađijusa da je, po tamošnjem zakonu, Stakić stekao pravo da bude pušten na uslovnu slobodu pošto je u maju 2019. odslužio pola kazne.

U svojoj odluci, Ađijus je, međutim, konstatovao da je, po pravilima haškog suda, neophodno da osuđeni odsluži dve trećine kazne pre nego što zatraži prevremeno oslobađanje.

Stakić će, prema merodavnoj računici suda u Hagu, dve trećine kazne odslužiti tek u novembru 2027. godine.

Na tu računicu ne utiče činjenica da su predsednici haškog suda u tri navrata ranijih godina odobrili provizorno skraćenje Stakićeve kazne za 30, 15 i 10 meseci, odnosno za oko četiri i po godine, precizirao je sudija Ađijus.

Stakića su vlasti Srbije uhapsile su i u Hag izručile u martu 2001.

Haški tribunal je Stakića, u prvostepenom suđenju, 2003. osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za progon, istrebljenje, ubistva i deportaciju Muslimana i Hrvata u Prijedoru.

Ta krivična dela, Tribunal je kvalifikovao kao zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Apelaciono veće suda je 2006. Stakiću, koji je bio i šef kriznog štaba u Prijedoru, izreklo pravosnažnu kaznu od 40 godina zatvora.

Stakić, po profesiji lekar, iz Haga je 2007. bio prebačen u Francusku na izdržavanje kazne.

(Beta, foto: icty.com)