Skip to main content

Hajka na ambasadora jer je navijao za Bugare

Jugoslavija 10. jun 2011.
2 min čitanja

Nemački ambasador Peter Plate se našao na meti veoma oštrih kritika provladnih medija u toj zemlji zato što je u subotu, sa tribina gde su bili smešteni bugarski navijači, posmatrao fudbalski meč Crna Gora-Bugarska. Analitičari i opozicija optužuju “antievropski lobi” u samoj vladi zbog ove hajke.
Činjenica da su se državni organi Crne Gore oglušili o molbu diplomatskog predstavnika Nemačke da mu obezbede ulaznicu, nije sprečila prorežimske medije da optuže Platea da je na taj način zapravo “Berlin poručio Crnoj Gori da je protiv nje”. Plate se napada i da je često kritikovao crnogorsku vlast, kao i da je pokušao da objedini opoziciju.

 

Vlada u teškoj poziciji

 

Vlada u Podgorici se zbog ove medijske harange našla u teškoj poziciji. Saopštila je tek da “ambasador Plate uživa diplomatski kredibilitet i poštovanje vlade, imajući u vidu da je njegov angažman doprineo realizaciji brojnih projekata od značaja za dalji razvoj Crne Gore, ali i jačanju bilateralne saradnje sa Nemačkom na najvišem nivou”.

Demantovane su špekulacije nekih medija da je zbog ovog skandala otkazana ranije dogovorena poseta saveznog šefa diplomatije Gida Vestervelea Crnoj Gori, kao i da u Podgoricu zbog toga nije stiglo nikakvo protesno pismo iz Berlina.
Crnogorskim čelnicima svakako nije bila potrebna ova blamaža koja se nekoliko dana vodi u medijima koji su pod njihovom kontrolom. Najmanje to treba predsedniku vlade Crne Gore Igoru Lukšiću koji je nedavno bio primljen u Berlinu na najvišem nivou kada mu je kancelarka Angela Merkel obećala podršku “gde god to bude potrebno”.

 

Ogromna pomoć i dobronamerna kritika

 

Nemačka je u proteklih deset godina pružila ogromnu finansijsku i ekspertsku pomoć Crnoj Gori koja prelazi cifru od 250 miliona evra.
No, za razliku od tehnokrata u Briselu zvanični Berlin nije nikada bio previše oduševljen reformskim uspesima crnogorskih vlasti.

Nemačke diplomate akreditovane u Podgorici (sada Peter Plate, a ranije Tomas Šmit) su javno govorili o svim otvorenim pitanjima crnogorskog društva i države: od kriminala preko korupcije i nepotizma pa do slobode medija.
Profesor na Pravnom fakultetu u Podgorici Milan Popović je za Dojče vele rekao da su nemački ambasadori bili jedini iskreni i korektni saveznici te zemlje i njenih građana.

“Dakle, korektan odnos, a ne propagandni i isključivo u korist vlasti. I u tom kontekstu mene, nažalost, ne iznenađuje ova kampanja koju podgorička vlast sprovodi protiv Petera Platea”, dodaje Popović.

 

Hajku vodi antievropski lobi?

 

U opozicionom “Pokretu za promjene” su uvereni da iza napada na diplomatskog predstavnika Nemačke zapravo stoji “antievropski lobi koji ne želi da Crna Gora dobije datum pristupnih pregovora sa Evropskom unijom”. Njegov ključni eksponent je, kako tvrde u toj partiji, aktuelni šef crnogorske diplomatije Milan Roćen, osoba od najvećeg poverenja bivšeg pemijera Crne Gore Mila Đukanovića.
Urednik u nezavisnom dnevnom listu “Vijesti” Nedjeljko Rudović kaže za DW da je za samu Crnu Goru kontraproduktivno da se u njoj napada predstavnik Nemačke.

“Ovakvi elementi hajke na ambasadora Platea samo govore o problemima koje Crna Gora ima u svakom smislu. Bilo bi mnogo uputnije da se pre svega bavimo time zbog čega imamo te probleme, i ako se već tumači da je demonstrirano neslaganje Nemačke sa nekim crnogorskim političkim odlukama, onda bi trebalo da se zapitamo da li smo možda mi krivi za takvu percepciju Crne Gore u očima Nemaca”, zaključuje Rudović.

 

(Deutsche welle)