Skip to main content

Hag u zveštaju UN: Srbija nema nameru da izruči Jojića i Radetu

Jugoslavija 12. dec 2022.
2 min čitanja

Predsednica sudskog Mehanizma u Hagu, Grasijela Gati Santana (Graciela), izvestila je danas Savet bezbednosti UN da su joj vlasti Srbije „nedavno“ stavile do znanja da nemaju nameru da uhapse i izruče Petra Jojića i Vjericu Radetu, optužene za nepoštovanje tog suda.

Jojića i Radetu, zvaničnike Srpske radikalne stranke, Haški tribunal je u oktobru 2012 optužio da su uticali na svedoke optužbe u haškom procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja tako što su im pretili, ucenjivali ih ili ih podmićivali da promene iskaz ili da ne svedoče.

„Vlasti Srbije nedavno su me obavestile da nemaju nameru da ispune naloge suda (za hapšenje Jojića i Radete). Moram reći da me je to razočaralo, ali ne i obeshrabrilo“, naglasila je Gati Santana podnoseći redovan izveštaj Savetu bezbednosti UN u Njujorku, prenosi Beta.

Ona je podvukla da će nastaviti da zvaničnom Beogradu postavlja ovo pitanje „u nadi da će Srbija na kraju ispuniti svoju međunarodnu dužnost prema Povelji UN, kao što je uradila u nekoliko navrata u prošlosti, kada su u pitanju bili predmeti za nepoštovanje suda“.

Ponovivši da „Srbija ima nedvosmislenu obavezu da sarađuje sa Mehanizmom„, Gati Santana je podvukla da Savet bezbednosti u junu ove godine usvojio rezoluciju kojom su države snažno pozvane da saradjuju s tim sudom.

Predsednica haškog Mehanizma istakla je da ometanje sudskog procesa „ne može biti tolerisano“ zato što nije reč „tek o kršenju proceduralne discipline, što je ranije sugerisala jedna delegacija“, nego o ugrožavanju samog temelja međunarodne pravde.

Prethodni predsednik haškog suda Karmel Adjijus (Carmel Agius) je tri puta Srbiju prijavio Savetu bezbednosti UN zbog odbijanja da uhapsi i izruči Jojića i Radetu.

Vlasti Srbije od 2015, kada im je haški sud uputio prvi nalog za hapšenje, odbijaju da Jojića i Radetu uhapse i izruče u Hag.

S proleća 2016. godine, Viši sud u Beogradu odlučio je da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje dvoje radikala, jer zakon Srbije o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i optuženih za nepoštovanje suda.

Srbija je nekoliko puta izrazila spremnost da Jojiću i Radeti sudi pred domaćim sudovima.

To tumačenje sud u Hagu je više puta odbacio, naglašavajući da zvanični Beograd, i po međunarodnom pravu i po domaćem zakonu, ima obavezu da sarađuje i u predmetima za nepoštovanje suda, kao što je ranije i činio.

Medjutim, posle zatvaranja Tribunala, njegov pravni naslednik, sudski Mehanizam, 2017. je doneo odluku da suđenje zvaničnicima radikala ustupi Srbiji.

Po žalbi tužioca Apelaciono veće je naložilo da sudija Liju Daćun (Liu Daqun) razmotri da li bi svedoci protiv Jojića i Radete bili bezbedni ako bi suđenje bilo održano u Srbiji.

(Autonomija)