Skip to main content

Gutereš šokiran proterivanjem sedam zvaničnika UN iz Etiopije

Planeta 30. sep 2021.
< 1 min čitanja

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je u četvrtak da je šokiran proterivanjem sedam zvaničnika te organizacije iz Etiopije, navodeći da ima puno poverenje u njih.

Gutereš je rekao da je osoblje UN koje učestvuje u humanitarnim opearcijama “nepristrasno i neutralno”, navodi Asošiejted pres.

On je naveo da su UN u kontaktu sa vladom Etiopije “u očekivanju da će osoblju o kojem je reč biti dozvoljeno da nastavi važan rad”.

“U Etiopiji UN obezbeđuju pomoć od koje zavise životi, uključujući hranu, lekove, vodu i sanitarnu opremu”, naveo je Gutereš.

Vlasti Etiopije su ranije danas saopštile da su odlučile da proteraju sedam zvaničnika UN koje su optužile za mešanje u unutrašnja pitanja te zemlje, u vreme sve većeg pritiska na etiopsku vladu zbog smrtonosne blokade koju je uvela prema regionu Tigraj.

Među njima je petoro zvaničnika iz humanitarne agencije UN -a, jedan iz Kancelarije UN -a za ljudska prava i predstavnik UNICEF -a u zemlji. U saopštenju nisu navedeni detalji o njihovom navodnom mešanju.

Milioni ljudi u Tigraju oslanjaju se na humanitarnu pomoć da bi preživeli, ali humanitarni radnici optužuju vladine snage da namerno ometaju isporuke pomoći.

(Slobodna Evropa, Foto: Beta)