Skip to main content

Gutereš: Konferencija o klimi treba da deluje da spasi čovečanstvo

Planeta 01. нов 2021.
< 1 min čitanja

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas učesnike konferencije o klimi COP26 da „spasu čovečanstvo“ od klimatskih promena da bi ljudi prestali da kopaju „sopstvene grobove“.

„Vreme je da se kaže ‘dosta'“, rekao je Gutereš u obraćanju desetinama svetskih vođa okupljenih danas u Glazgovu u okviru konferencije COP26.

Dosta je sa surovim postupanjem prema biodiverzitetu. Dosta je ubijanja nas samih sa ugljem. Dosta sa tretiranjem prirode kao toaleta. Dosta gorenja i bušenja i sve dubljih iskopavanja. Bušimo sopstvene grobove“, rekao je šef UN.

Umesto nastavljanja sa eksploatacijom planete treba da izaberemo da očuvamo svoju budućnost i spasimo čovečanstvo, dodao je on.

On je rekao da je čovečanstvo došlo do „ivice ponora“ svojom zavisnošću od fosilnih goriva.

Posebno je teško za ostrvske zemlje kojima preti podizanje vode, i ukoliko na ovom skupu ne bude dogovoreno jačanje napora za ograničenje klimatskog zagrevanja, to je za te zemlje jednako smrti.

Konferencija COP26 smatra se presudnom za budućnost planete. Otvorena je juče u Glazgovu i trajaće dve nedelje. Konferencija je trebalo da se održi prošle godine ali je odložena zbog kovida.

Pripremajući teren za samit o klimi, vođe G20 okupljeni u Rimu tokom vikenda ponovili su zajednički cilj o ograničenju klimatskog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijsku eru. Ali nevladine organizacije i generalni sekretar UN nisu bili ubeđeni sa dometom tog obećanja, navodeći da odlaze iz Rima razočarani.

(Beta, AFP)