Skip to main content

Gutereš Đukanoviću: Crna Gora je mnogo veća od svoje geografske veličine

Jugoslavija 28. jun 2021.
< 1 min čitanja

Povodom 15 godina od članstva Crne Gore u Ujedinjenim nacijama predsednik CG Milo Đukanović izvestio je danas generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o aktuelnim prilikama na Balkanu, uz ocenu da se „ponovo čuju tonovi 90-ih koji dovode u pitanje sposobnost Zapadnog Balkana da živi kao multietnička demokratija, što nije formula za budućnost“.

Kako javlja Radio-televizija Crne Gore, Gutereš je kazao da je Crna Gora, „kao i Portugalija iz koje dolazim, mala država“, ali su upravo male zemlje dokazale da su važan garant globalne saradnje u svetu.

„Crna Gora je pokazala da je mnogo veća od njene geografske veličine“, kazao je Gutereš, a prenosi RTCG.

Generalni sekretar UN-a čestitao je građanima Crne Gore 15 godina pripadnosti u UN-u.

Gutereš je čestitao Crnoj Gori na doprinosu UN-u i Evropi i naglasio kako čini sve da obezbedi da to partnerstvo bude što jače i delotvornije.

Gutereš je naglasio da je kao generalni sekretar svetske univerzalne organizacije, ali i kao Evropljanin ponosan na doprinos Evrope svetskoj civilizaciji. Naglasio je da ponekad brine za rizik da će doći vreme kada su „nacionalizam, rasizam, ksenofobija prisutni“.

„Harmonični odnosi između različitih grupa u društvu od suštinskog su značaja za njegov napredak i za međunarodni mir i bezbednost“, istakao je Gutereš.

Generalni sekretar je kazao da UN rade sve što mogu da podrže zemlje Zapadnog Balkana da idu dalje ka rešavanju problema, kao i za dobro sveta i Evrope.

(RTCG/Danas, Foto: Pixabay)