Skip to main content

Grupa NVO upozorava: Raste govor mržnje a država ne reaguje

Info 17. авг 2023.
2 min čitanja

"Promoviše se nasilje i genocid"

Grupa nevladinih organizacija ocenila je danas da masovna pojava grafita širom Srbije, sa natpisom „Kad se vojska na Kosovo vrati“, ukazuje na porast govora mržnje u javnom prostoru što kako su naveli, država ne sankcioniše.

Aktivistkinja udruženja KROKODIL Milena Berić kazala je na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru da je širom zemlje, kao i u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori, „ilegalno“ ispisano više od 50 grafita sa porukom iz obrade pesme „Ječam žnjela“ koju je 2011. godine priredio tadašnji mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije.

„U javnom prostoru Srbije postoji veliki porast govora mržnje a vlast na to ne reaguje“, rekla je Berić i dodala da na društvenim mrežama natpis sa tog grafita prate poruke koje „promovišu nasilje i genocid“.

Aktivista Vladimir Arsenijević ocenio je da zidovi „nisu platforme za divljanje i ispisivanje nacionalističkih i šovinističkih parola ili političkih i ideoloških stavova“.

„Kada država, odnosno institucije sistema ne reaguju na kršenje zakona ili to rade selektivno, pa onima koji ispisuju poruke mržnje i pozivaju na nasilje ne zafali ni dlaka sa glave, a nama koji to želimo da uklonimo napišu prijave, onda je jasno o čemu se radi i da te poruke imaju svoj ‘viši cilj’ i da nisu onako bezveze napisane„, rekao je Arsenijević.

Programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Sofija Todorović ocenila je da je „svima poznato“ ko stoji iza ispisivanja parola i oslikavanja grafita sa sadržajem koji promoviše nasilje ili potstiče mržnju.

„Atmosfera koja je stvorena i u kojoj aktivisti nekoliko nevladinih organizacija rade i pokušavaju da se suprotstave porastu nasilja u društvu nije dobra. Zbog naših akcija dobijamo pretnje smrću„, rekla je Todorović.

Ona je dodala da su aktivisti nekoliko nevladinih organiozacija pokušali u februaru da uklone parolu ispisanu na zidu Instituta za hemiju u Mitićevoj rupi na Slaviji, da zid okreče u belo i tako ga vrate u prvobitno stanje, ali da su ih policija i komunalci u tome sprečili i napisali im više od 25 prekršajnih prijava.

„Skup i akcija krečenja zida u belo i vraćanja u prvobitno stanje je uredno bila prijavljena. I pored toga, policija i komunalci nam nisu dozvolili da akciju sporovedemo do kraja, već su nas zaustavili u krečenju i napisali nam prekršajne prijave“, navela je izvršna direktora Inicijative mladih za ljudska prava.

Ocenila je da je poražavajuće što je „više nego očigledno da ne postoji bilo kakva namera ili spremnost onih koji su na vlasti i koji donose odluke da zaštite aktiviste i ljude koji se zalažu za mir, empatiju i sprečavanje širenja poruka mržnje i nasilja uopšte“.

„Mi se ne krijemo i sve radimo u skladu sa zakonom. Uredno prijavimo skup i kažemo koje su nam namere pa dobijemo prekršajne prijave. A oni koji pod okriljem noći, sa maskama na licima žvrljaju zidove, ispisuju poruke mržnje i pozivaju na nasilje, pa još sve to kače na društvenim mrežama, njima dlaka sa glave ne fali. To je poražavajuće“, rekla je Todorović.

Ocenila je da to što radi „jedna grupica, najverovatnije navijača“, nije patriotizam i da nema veze sa ljubavlju prema svojoj domovini.

Aktivista Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Milan Filipović najavio je da će nekoliko organizacija iz nevladinog sektora formirati radnu grupu koja će do kraja godine pripremiti predloge izmena i dopuna zakona koje regulišu oblast govora mržnje u javnom prostoru i vandalizovanja zidova, koje će kroz građansku peticiju uručiti nadležnim institucijama.

(Beta, foto: Autonomija)