Skip to main content

Grupa nevladinih organizacija iz Srbije i sa Kosova poziva na nastavak dijaloga

Jugoslavija 12. dec 2021.
2 min čitanja

Grupa od 47 nevladinih organizacija i predstavnika civilnog društva iz Srbije i sa Kosova, pozvala je u petak 10. decembra, predstavnike obe države na nastavak dijaloga između dve zemlje.

“Svedočeći da se odnosi Kosova i Srbije ne unapređuju uprkos procesu dijaloga koji je u toku, izražavamo duboku zabrinutost zbog pogoršanja situacije na terenu kao i u svakodnevnom životu građana”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, grupa nevladinih organizacija zabrinuta je zbog činjenice da se dijalog (između Kosova i Srbije) koristi za odvraćanje pažnje sa važnih pitanja poput narušavanja vladavine prava i korupcije.

Grupa nevladnih orgnizacija iz Srbije i sa Kosova pozvala je Vladu Srbije i Vladu Kosova, da što pre sprovedu već postignute sporazume i suzdrže se od zapaljive retorike protiv manjinskih zajednica.

Istovremeno, grupa od 47 nevladinih organizacija, apelovala je na međunarodnu zajednicu da podrži dijalog i sporazume o normalizaciji tako da ne idu na uštrb demokratiji na Kosovu i u Srbiji, kao i da se fokusira na suštinska pitanja umesto na rešavanje svakodnevnih sporova među stranama u dijalogu.

Među 47 nevladinih organizacija potpisnika apela su: Assist Kosovo Center – ASSIST, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski fond za političku izuzetnost, Centar za zastupanje demokratske kulture – Mitrovica, Centar za obuku iz zastupanja i resurse, Kosovo, Komitet pravnika za ljudska prava, Udruženje žena Mitrovice za ljudska prava, Evropski fond za Balkan, Inicijativa mladih za ljudska prava, Srbija, Incijativa mladih za ljudska prava, Kosovo.

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borell (Žozep Borelj) izjavio je 7. decembra da je “besmisleno” organizovati novu rundu dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou, jer nema naznaka da su strane spremne da napreduju u procesu.

“Jasno smo stavili do znanja, posle dva ovogodišnja sastanka, da je spremnost da se obe strane dogovore o konkretnim rezultatima preduslov za sledeći sastanak”, naveo je tada Borell, i dodao da, prema njegovom utisku, ne postoji spremnost strana za dogovorom.

Kosovo i Srbija su u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa 2013. godine postigli Sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, a konkretni detalji su usaglašeni principima 2015. godine.

Međutim, Ustavni sud Kosova je decembra 2015. utvrdio da principi o Zajednici nisu u potpunosti usaglašeni sa Ustavom Kosova, ali, kako su dodali, to bi se moglo uskladiti zakonskim aktom Vlade Kosova i statutom Zajednice.

Na osnovu odluke Ustavnog suda, sporno je to što se Zajednica ne zasniva na multietničnosti, već okuplja opštine u kojoj je većinska jedna etnička zajednica.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)